РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 17.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ- Хасково се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
26/11/2015

 

     РИОСВ- Хасково се включи в седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО- 2015г.) с поредица от инициативи насочени към учениците в града. Дейностите стартираха с открит урок, който се проведе в залата на Регионалната екоинспекция с ученици от Обединени ученически общежития- Хасково. На младите природолюбители бе представена тематична презентация, която продължи под формата на беседа за това как всеки жител на планетата, може със собствени действия да допринесе за  намаляване на отпадъците в околната среда. Гостите се запознаха още с предприеманите мерки от страна на Регионалната инспекция за спазване на законодателството по отношение управлението на отпадъците. В края на срещата бяха изненадани с малки подаръци- рециклирани химикали и материали.

     Възпитаниците на ОУО- Хасково са редовни посетители на Информационно- образователния център и участници в във всички регионални конкурси, изложби и екоинициативи, организирани от Екоинспекцията. През последните години за техния зелен и поддържан двор бяха отличени с наградата на МОСВ за "Най- добро ландшафтно оформление" и с две регионални награди на РИОСВ- Хасково за "Най-зелен двор" и "Най- подреден двор".   

     ОУ "Св. Иван Рилски"- Хасково се регистрира за участие със свой проект в ЕСНО- 2015, като най-активно се включиха в кампанията малчуганите от подготвителните групи и четвъртите класове. През цялата седмица децата изработваха вещи за бита и сувенири от отпадъчни материали, с които подледиха изложба. Пробваха да рециклират хартия и се запознаха с интересна информация по темата.

     Тематични акции за разделно сметосъбиране, открити уроци и изложба от предмети изработени от отпадъчни материали организираха и децата от СОУ „В.Левски”- Димитровград и ОУ „Ш.Петьофи”- Хасково.

     В СОУ "Васил Левски" - Хасково организираха конкурс на тема: "Събирай разделно, създавай отново". Учениците представиха  лично изработени макети, сувенири, картички и плакати от отпадъчни материали (стъкло, хартия, различни видове пластмаси). По време на ЕСНО- 2015г. бе обявено и състезание на тема: "Най-добър екокът в класната стая". А в "Зелената стая" на училището се проведе уъркшоп- обучение на едни ученици от други за това как се оползотворяват отпадъците. Децата създадоха сами уникати от различни продукти- вази за сухи цветя, моливници и други чрез декоративната техника декупаж.

     Учениците от ПГДС "Цар Иван Асен Втори" - Хасково, изработиха тематично еко табло и организираха инициатива за събиране на пластмасови отпадъци. Проведе се и акция "Зелени патрули"- инициатива за разделно събиране на отпадъци в района на гимназията. 

     А възпитаниците на ПГОД "Евридика"- Кърджали изработиха облекла, аксесоари и предмети за бита от текстилни и полиетиленови отпадачни материали, с което показаха че може да се вдъхне нов живот на част от отпадъците в нашето ежедневие.

     Инициативите имат за цел да повишат информираността на подрастващите за правилното управление на отпадъците и превръщането им в ресурси.

    

Европейската седмица за намаляване на отпадъците насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата. И през тази година Кампанията обхваща три горещи теми - намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти  и рециклирането на материали. Мотото на тазгодишното издание на Седмицата е „Дематериализация – да правим повече с по-малко“. Тя се провежда от 21 до 29 ноември 2015г., под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор е Асоциацията на еколозите от общините в България.    

Снимки от събитията: Тук.