РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 20.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ- Хасково се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
26/11/2015

 

     РИОСВ- Хасково се включи в седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО- 2015г.) с поредица от инициативи насочени към учениците в града. Дейностите стартираха с открит урок, който се проведе в залата на Регионалната екоинспекция с ученици от Обединени ученически общежития- Хасково. На младите природолюбители бе представена тематична презентация, която продължи под формата на беседа за това как всеки жител на планетата, може със собствени действия да допринесе за  намаляване на отпадъците в околната среда. Гостите се запознаха още с предприеманите мерки от страна на Регионалната инспекция за спазване на законодателството по отношение управлението на отпадъците. В края на срещата бяха изненадани с малки подаръци- рециклирани химикали и материали.

     Възпитаниците на ОУО- Хасково са редовни посетители на Информационно- образователния център и участници в във всички регионални конкурси, изложби и екоинициативи, организирани от Екоинспекцията. През последните години за техния зелен и поддържан двор бяха отличени с наградата на МОСВ за "Най- добро ландшафтно оформление" и с две регионални награди на РИОСВ- Хасково за "Най-зелен двор" и "Най- подреден двор".   

     ОУ "Св. Иван Рилски"- Хасково се регистрира за участие със свой проект в ЕСНО- 2015, като най-активно се включиха в кампанията малчуганите от подготвителните групи и четвъртите класове. През цялата седмица децата изработваха вещи за бита и сувенири от отпадъчни материали, с които подледиха изложба. Пробваха да рециклират хартия и се запознаха с интересна информация по темата.

     Тематични акции за разделно сметосъбиране, открити уроци и изложба от предмети изработени от отпадъчни материали организираха и децата от СОУ „В.Левски”- Димитровград и ОУ „Ш.Петьофи”- Хасково.

     В СОУ "Васил Левски" - Хасково организираха конкурс на тема: "Събирай разделно, създавай отново". Учениците представиха  лично изработени макети, сувенири, картички и плакати от отпадъчни материали (стъкло, хартия, различни видове пластмаси). По време на ЕСНО- 2015г. бе обявено и състезание на тема: "Най-добър екокът в класната стая". А в "Зелената стая" на училището се проведе уъркшоп- обучение на едни ученици от други за това как се оползотворяват отпадъците. Децата създадоха сами уникати от различни продукти- вази за сухи цветя, моливници и други чрез декоративната техника декупаж.

     Учениците от ПГДС "Цар Иван Асен Втори" - Хасково, изработиха тематично еко табло и организираха инициатива за събиране на пластмасови отпадъци. Проведе се и акция "Зелени патрули"- инициатива за разделно събиране на отпадъци в района на гимназията. 

     А възпитаниците на ПГОД "Евридика"- Кърджали изработиха облекла, аксесоари и предмети за бита от текстилни и полиетиленови отпадачни материали, с което показаха че може да се вдъхне нов живот на част от отпадъците в нашето ежедневие.

     Инициативите имат за цел да повишат информираността на подрастващите за правилното управление на отпадъците и превръщането им в ресурси.

    

Европейската седмица за намаляване на отпадъците насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата. И през тази година Кампанията обхваща три горещи теми - намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти  и рециклирането на материали. Мотото на тазгодишното издание на Седмицата е „Дематериализация – да правим повече с по-малко“. Тя се провежда от 21 до 29 ноември 2015г., под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор е Асоциацията на еколозите от общините в България.    

Снимки от събитията: Тук.