РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Световен ден на околната среда- 5 юни
03/06/2014


Световният ден на околната среда- 5 юни се отбелязва всяка година под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Честването на този ден е свързан с насърчаване на осведомеността и с дейности за опазването на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на Световния ден на околната среда играе ролята на глобална платформа за работа с обществеността. На този ден в над 100 държави, хората обединяват усилията си и правят нещо положително за околната среда  и за планетата.

Мотото на Световния ден на околната среда през 2014 г. е "Надигни гласа си, не нивото на морето". Призивът тази година е да се признае, че  всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел за устойчив живот и благоденствие на тази планета. 2014 година е обявена от ООН за Международна година на малките островни развиващи се страни. Отбелязването тази година призовава хората да надигнат глас  в знак на солидарност към гражданите на малките островни държави, тъй като в резултат на климатичните промени и нарастващото ниво на световния океан стават по-уязвими и поставени пред много рискове. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в началото на Международната година на Малките островни развиващи се страни 2014г. заяви: „Планетата Земя е нашият общ остров, нека да обединим силите си, за да го защитим". Световният ден на околната среда се отбелязва от 1973 г. по решение на ООН.

Всяко действие е от значение!
Какво ще направите за околната среда тази година, за да бъде чут вашия глас?  Дали ще организирате кампании за почистване, инициативи за намаляване на хранителни отпадъци, специални дни за ходене на работа пеша, забрани за използване на пластмаса, художествени изложби, инициативи за засаждане на дървета, концерти, танцови събития, въвеждане на устройства за рециклиране, кампании в социалните медии и различни конкурси – всяко действие ще бъде от значение. Когато усилията ни се умножат в световен мащаб, нашите индивидуални гласове и действия ще имат  показателно значение.
За повече информация относно Световния ден на околната среда и за регистрация на инициативи и действия в подкрепа на опазването на околната среда, посетете http://www.unep.org/wed.

РИОСВ- Хасково отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие и Световния ден на околната среда с фотоизложба от характерни и защитени растителни и животински видове в нашия регион. ОДЗ "Слънце"- Димитровград и "Вулкан цимент" АД- Димитровград ще организират на 5 юни от 10,00 ч. в двора на детската градина екопразник "Земята- нашият зелен дом"  с програма от песни и стихчета за природата, изложба от рисунки и забавна екоигра „Разделно събиране на отпадъци”, като дружеството е осигурило награди за всяка група- къщички за птици и други изненади. Регионалната екоинспекция ще предостави за празника на детското заведение пакет с книжки за природата, брошури, календарчета и значки. Много училища и детски градини в региона ще отбележат Световния ден на околната среда с различни екоинициативи под формата на открити уроци, тематични занимания, празнични програми, екоигри и изложби, посветени на опазването на околната среда.

РИОСВ- Хасково кани всички училища, детски градини, общини, фирми и организации да се включат със свои или съвместни екоинициативи в отбелязването на Световния ден на околната среда!