РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

неделя, 21.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

22 април 2014 г.- Ден на Земята
17/04/2014

Всяка година на 22 април, над един милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на Деня на Земята. От Сан Франциско до Сан Хуан, от Пекин до Брюксел, от Москва до Маракеш, хората засаждат дървета, включват се в почистването на техните общности, свързват се с избраните от тях длъжностни лица и много други– и всичко това в името на околната среда.

Тази година ще се фокусираме върху уникалните екологични предизвикателства на нашето време, подобно на предходни чествания  на Деня на Земята. Докато населението на света мигрира към градовете и песимистичната действителност относно промените на климата става все по-реална, нуждата от създаването на устойчиви общности се очертава като по-важна от всякога. Денят на Земята, през 2014 г., има за цел да допринесе за създаването на такива общности чрез своята глобална тема за годината: Зелени градове. Ние можем да преобразим нашите градове и да създадем устойчиво бъдеще чрез умни инвестиции  в устойчиви технологии, мотивираща обществена политика и образовано и активно общество. Нищо не е по-силно от колективните действия на един милиард души.

Какво значи зелен град за Вас?
За нас, зелен град е град, който има най-чистата и ефективна енергия, транспорт и инфраструктура.
Зеленият град черпи енергия от възобновяеми източници, като слънчевата и вятърната енергия и разпространява тази енергия чрез ефикасни и надеждни микро мрежи.
Зеленият град се състои от сгради, които са енергийно ефективни, опазват водите и намаляват отпадъците. Зеленият град е свързан с чист и достъпен обществен транспорт и има изградена инфраструктура за велосипедисти и пешеходци. Зеленият град е по-здравословен, по-достъпен и е приятно място за живеене.
Кампанията за зелени градове стартира през есента на 2013 г., за да помогне на градовете по света да стават по-устойчиви и да намалят своя въглероден отпечатък. Кампанията се фокусира върху три ключови елемента – сгради, енергия и транспорт. Основните ѝ цели са да се помогне на градовете да ускорят прехода си към по-чисто, по-здравословно и икономически по-добро бъдеще, чрез подобряване на ефективността на инвестициите във възобновяеми технологии.

Енергия
По-голямата част от света в момента разчита на остарели от поколения електрически структури, които са изключително неефективни и мръсни. За да помогнем на градовете да станат по-устойчиви, ние трябва да реформираме настоящата система, да преминем към възобновяеми енергийни източници и да използваме възможностите, които ни предлага 21 век.

Зелени сгради
Сградите са причина за почти една трета от всички глобални емисии на парникови газове. Чрез непринудени/естествени подобрения в дизайна, ние можем да намалим тези емисии драстично. За да се реализира това е важно да бъдат осъвременявани наредбите за строителство като се акцентира на техническите характеристики и се подобри възможността за финансиране.

Транспорт
Транспортът е най-бързо растящият източник на емисии на парникови газове в световен мащаб, три четвърти от които идват директно от пътните превозни средства. За да се намалят тези емисии, ние трябва да подобрим стандартите, да увеличим възможностите за обществен транспорт, да инвестираме в алтернативен транспорт и да се подобрят възможностите за ходене пеша и колоездене.
Като глобален организатор на деня на Земята, Earth Day Network създава инструменти и ресурси, за да може да се включите и Вие в Деня на Земята. Как може да участвате, вижте Тук

Инициативи в региона:

По повод Деня на Земята, РИОСВ- Хасково откри на 15 април  в зала "Слънце" на Обединени Ученически- Общежития- Хасково фотоизложба с творби на участниците в Регионалния конкурс "Красотата на природата", тогава бяха раздадени грамотите и наградите на отличените ученици. Изложбата ще бъде на разположение на желаещите да я посетят всеки работен ден от 15 до 24 април от 9,00 до 16,00 ч. На 16 април в Информационно- образователния център на Екоинспекцията се проведе открит урок по темата с ученици от ОУ "Л.Каравелов"- Хасково. Училищата и детските градини ще организират разнообразни екоинициативи, под формата на открити уроци и тематични занимания, засаждане на дръвчета, изложби, конкурси, празнични програми посвени на Земята и др. По традиция Община Кърджали организира Дни на Земята с богата празнична програма.

Снимки от фотоизложбата: Тук.
Събития за Деня на Земята в региона:
Тук.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Вече 44 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Денят на Земята има за цел да обедини и вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и е повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност.