РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 09.12.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 декември (3)
 ноември (6)
 октомври (2)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Световен ден на водата 2014- Вода и енергия
19/03/2014

 

     Световният ден на водата се провежда ежегодно на 22 март с цел световната общност да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода. Темата на Световния ден на водата през 2014 г. е «Вода и енергия» . А периодът 2005- 2015 г. е обявен от ООН за  Международно десетилетие за “Вода за живот".

     Министерство на околната среда и водите ще отбележи Световния ден на водата– 22 март с Национална информационна кампания под надслов „Всяка капка си струва”, която включва различни инициативи в цялата страна.

     РИОСВ- Хасково подготви специална презентация за значимостта и начините за пестене на водата,  предназначена за открити уроци и беседи с ученици от Хасково. В много училища и детски градини ще бъдат проведени информационно- образователни дейности, посветени на водата под формата на разяснителни кампании съобразени с възрастта на децата, изработване на постери и презентации, изложби, открити уроци с ученици и тематични занимания с деца от предучилищна възраст. Регионалната екоинспекция предостави на голяма част от училищата в региона информационно- образователни материали по темата.          

     Първи в областта с открит урок отбелязаха Деня на водата учениците от ОУ "П.Славейков"- Димитровград, които работят по проект "Чиста вода за здравословен  свят". Стоян Литов- гл. експерт по опазване на водите от РИОСВ- Хасково запозна малките природолюбители с интересни факти за значимостта, влиянието на човека и мерките за опазване на водите в природата. Урокът продължи под формата на беседа. От страна на училището бяха изработени и раздадени специални брошури за Световния ден на водата, а Регионалната инспекция осигури на децата презентация по темата, информационно- образователни материали и календари с празниците на природата през годината.  На 20 март в училището ще се проведе състезание на тема "Водата- извор на живот" по повод Деня на водата в което се очаква учениците да покажат знания и сръчност. 

     Учениците от ОУ"Св.св.Кирил и Методий"- Димитровград  ще отбележат Световния ден на водата с тематична изложба от рисунки и фотографии. По традиция ще украсят училищните чешми с ламинирани изображения на водни капки с призив „Пестете водата!”. На 21 март учениците ще получат и поставят върху облеклото си отличителни стикери чрез които ще акцентират и засвидетелстват съпричастността си по отношение значимостта и опазването на водата. 

     ОУ "Шандор Петьофи"- Хасково ще организира във фоайето на училището тематична изложба от рисунки и сувенири, изработени от децата на тема "Водата- извор на живот". С открит урок по темата и поредица от информационно-образователни дейности ще отбележат празника и учениците от екоклуба към ОУ „Л.Каравелов”- Хасково.

     По повод Световния ден на водата МОСВ, Басейнова дирекция- Пловдив и Община Кърджали  организират на 22 март Общоградски хепънинг в гр. Кърджали, съвместно с РИОСВ- Хасково.

     Световният ден на водата- 22 март се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. През 2014 г. ООН ще работи в тясно сътрудничество с държавите- членки и другите заинтересовани страни за колективно насочване на вниманието към връзката между Вода и Енергия. Тази взаимовръзка е от жизнено значение  особено с цел преодоляването на неравенството и подобряване на битовите условия на хората, които живеят в гета и бедни селски райони. За много от тях достъпът до чиста питейна вода, подходяща канализация и безопасна храна е въпрос на оцеляване, което в голяма степен зависи от вида и качеството на енергийните услуги.  Световната годишна тема Вода и Енергия има също за цел да улесни разработването на политики и хоризонтални рамки от мостовите министерства и сектори, водещи по пътя към енергийната сигурност и устойчивото използване на водите в зелената икономика. Особено внимание ще се обърне на  отличаването на най-добрите практики, които могат да направят с вода реална и ефективна „зелена индустрия”.

     Цели на Световния ден на водата 2014:
1. Повишаване информираността за взаимовръзките между  вода и енергия;
2. Принос към политическия диалог, който се фокусира върху широк спектър от въпроси, свързани с взаимовръзката Вода и Енергия;
3.Да демонстрира, чрез каузи, вземането на решения в енергийния сектор и сферата на водите, че интегрираните подходи и решения по водно-енергийните въпроси могат да постигнат по-големи икономически и социални въздействия;
4. Да идентифицира политическите формулировки на въпросите, свързани с развитието и капацитета, в които организацията ООН, може да направи значителен принос;
5.Да определи ключовите заинтересовани страни във връзката Вода– Енергия и активно да ги ангажира в по-нататъшното развитие на водно-енергийните връзки.
     
За допълнителна информация Тук