РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 20.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Община Димитровград е официално регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността
17/09/2013

Започна Европейската седмица на мобилността 

     Община Димитровград за поредна година официално е регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), която тази година ще премине под мотото „Чист въздух– ти си на ход”. Програмата  на тема „В града без моята кола”, посветена на Европейския ден без автомобили- 22 септември включва интересни и полезни за жителите и гостите на града инициативи.  

     Програмата на Община Димитровград предвижда на 22-ри септември (неделя)  демонстрационно колоездене с начален час 15:30ч. по маршрут от площад „България” пред сградата на Общината по бул.„Г.С.Раковски”, бул.„Ст.Стамболов”, бул.„Трети март” и ул.”Хасковско шосе” в посока до „Винпром”- Хасково (Северна индустриална зона) и обратно. Преди старта на колоезденето ще се проведе конкурс за байкове и шосейни велосипеди с номинации за майсторско управление на велосипед в стил по желание, най- оригинална екипировка, най-бърз колоездач на спринт 100м.- максимална скорост, както и най-малък и най-възрастен колоездач. За целта ще бъде спряно движението за автомобили във времето от 15:00ч. до 18:00ч. по бул.„Г.С.Раковски” в отсечката от кръстовището с ул.„Кирил и Методий”  до кръстовището след бензиностанция „Вито” в Димитровград. От страна на РИОСВ- Хасково са предвидени за най-малкия и най- възрастния участник в инициативата грамоти и пакети с екочанти, тениски, книги, информационни материали и светлоотразители.

     Регионалната екоинспекцията покани всички общини за регистриране и участие в кампанията, а на училищата в региона изпрати информационно- образователни материали по темата за тези ученици, които ще организират свои и съвместни инициативи на открито или тематични беседи по темата в клас. СОУ "В.Левски"- Хасково ще отбележи ЕСМ на 19.09 т.г. с инициатива под надслов "Пеша на училище". Идеята е ученици, родители и учители, да се възползват от различни алтернативи на автомобила с цел защита на здравето на хората, опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии във въздуха. От Екоинспекцията са предвидени поощрителни награди за част от малките пешеходци, които ще бъдат изтеглети чрез жребий.

     Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.
Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

     Как може да участва местната власт?
- Да попълни регистрационната форма за участие в кампанията и да се подпише Хартата на ЕМС.
- Да организирате седмица с дейности на тема „Чист въздух– ти си на ход!“
- Да изпълнени поне една нова постоянна мярка, която да допринесе за модалния трансфер от лични автомобили към безопасни за околната среда други видове транспорт.
- Да организирате събитие на 22 септември „В града без моята кола!“, като определи една или няколко зони само за пешеходци и колоездачи поне за един ден.

     Как могат градовете да подобрят качеството на въздуха?
-Като разработят план за устойчива градска мобилност; да вземат предвид принципите на устойчивата мобилност при градско планиране.
-Като забранят достъпа на превозни средства в определени зони.
-Като повишат привлекателността на разходките пеша и с колело. Подобряването на инфраструктурата за колоездене и ходене може да доведе до повече придвижвания с нулеви емисии.
-Като подобрят общинския транспортен парк с по-нискоемисионни превозни средства.
-Като предложат варианти за интермодален публичен транспорт.
-Като работи съвместно с бизнеса, за да разработи товарна концепция със слабо въздействие.
-Като следят замърсяването на въздуха регулярно и да използва данните за да повиши осведомеността на гражданите.
-Като гарантират, че общинските служители са запознати с възможностите за екологично шофиране.

     Как могат гражданите да подобрят качеството на въздуха?
- Избягване на ненужни пътувания.
- За къси разстояния да предпочетат ходене или колоездене вместо да използват кола.
- Когато купуват превозно средство, да следят дали то покрива най-високите емисионни стандарти или да използват схема за споделяне на колата.
- Като инициират диалог с местните власти, за да се намерят нискоемисионни решения за мобилност.

     РИОСВ- Хасково кани всички общини, училища и граждани да организират свои  и съвместни инициативи за отбелязването на ЕСМ. Всеки отделен човек може да се включи в инициативата и да допринесе за чистотата на въздуха в своя град, ако поне един ден вместо с МПС избере придвижването пеша или с велосипед.