РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Община Димитровград е официално регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността
17/09/2013

Започна Европейската седмица на мобилността 

     Община Димитровград за поредна година официално е регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), която тази година ще премине под мотото „Чист въздух– ти си на ход”. Програмата  на тема „В града без моята кола”, посветена на Европейския ден без автомобили- 22 септември включва интересни и полезни за жителите и гостите на града инициативи.  

     Програмата на Община Димитровград предвижда на 22-ри септември (неделя)  демонстрационно колоездене с начален час 15:30ч. по маршрут от площад „България” пред сградата на Общината по бул.„Г.С.Раковски”, бул.„Ст.Стамболов”, бул.„Трети март” и ул.”Хасковско шосе” в посока до „Винпром”- Хасково (Северна индустриална зона) и обратно. Преди старта на колоезденето ще се проведе конкурс за байкове и шосейни велосипеди с номинации за майсторско управление на велосипед в стил по желание, най- оригинална екипировка, най-бърз колоездач на спринт 100м.- максимална скорост, както и най-малък и най-възрастен колоездач. За целта ще бъде спряно движението за автомобили във времето от 15:00ч. до 18:00ч. по бул.„Г.С.Раковски” в отсечката от кръстовището с ул.„Кирил и Методий”  до кръстовището след бензиностанция „Вито” в Димитровград. От страна на РИОСВ- Хасково са предвидени за най-малкия и най- възрастния участник в инициативата грамоти и пакети с екочанти, тениски, книги, информационни материали и светлоотразители.

     Регионалната екоинспекцията покани всички общини за регистриране и участие в кампанията, а на училищата в региона изпрати информационно- образователни материали по темата за тези ученици, които ще организират свои и съвместни инициативи на открито или тематични беседи по темата в клас. СОУ "В.Левски"- Хасково ще отбележи ЕСМ на 19.09 т.г. с инициатива под надслов "Пеша на училище". Идеята е ученици, родители и учители, да се възползват от различни алтернативи на автомобила с цел защита на здравето на хората, опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии във въздуха. От Екоинспекцията са предвидени поощрителни награди за част от малките пешеходци, които ще бъдат изтеглети чрез жребий.

     Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.
Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

     Как може да участва местната власт?
- Да попълни регистрационната форма за участие в кампанията и да се подпише Хартата на ЕМС.
- Да организирате седмица с дейности на тема „Чист въздух– ти си на ход!“
- Да изпълнени поне една нова постоянна мярка, която да допринесе за модалния трансфер от лични автомобили към безопасни за околната среда други видове транспорт.
- Да организирате събитие на 22 септември „В града без моята кола!“, като определи една или няколко зони само за пешеходци и колоездачи поне за един ден.

     Как могат градовете да подобрят качеството на въздуха?
-Като разработят план за устойчива градска мобилност; да вземат предвид принципите на устойчивата мобилност при градско планиране.
-Като забранят достъпа на превозни средства в определени зони.
-Като повишат привлекателността на разходките пеша и с колело. Подобряването на инфраструктурата за колоездене и ходене може да доведе до повече придвижвания с нулеви емисии.
-Като подобрят общинския транспортен парк с по-нискоемисионни превозни средства.
-Като предложат варианти за интермодален публичен транспорт.
-Като работи съвместно с бизнеса, за да разработи товарна концепция със слабо въздействие.
-Като следят замърсяването на въздуха регулярно и да използва данните за да повиши осведомеността на гражданите.
-Като гарантират, че общинските служители са запознати с възможностите за екологично шофиране.

     Как могат гражданите да подобрят качеството на въздуха?
- Избягване на ненужни пътувания.
- За къси разстояния да предпочетат ходене или колоездене вместо да използват кола.
- Когато купуват превозно средство, да следят дали то покрива най-високите емисионни стандарти или да използват схема за споделяне на колата.
- Като инициират диалог с местните власти, за да се намерят нискоемисионни решения за мобилност.

     РИОСВ- Хасково кани всички общини, училища и граждани да организират свои  и съвместни инициативи за отбелязването на ЕСМ. Всеки отделен човек може да се включи в инициативата и да допринесе за чистотата на въздуха в своя град, ако поне един ден вместо с МПС избере придвижването пеша или с велосипед.