РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

петък, 22.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ с изложба по повод Световния ден на околната среда- 5 юни
05/06/2013

РИОСВ- Хасково организира изложба с творби от националния конкурс на МОСВ "Обичам природата и аз участвам" по повод Световния ден на околната среда- 5 юни. 

     По повод Световния ден на околната среда- 5 юни РИОСВ- Хасково организира изложба с всички творби на ученици от региона, взели участие в националния конкурс на МОСВ "Обичам природата и аз участвам". Децата представиха посланията си за опазване на околната среда чрез своите рисунки, предмети изработени от рециклирани материали и разкази. Днес бяха раздадени грамотите на номинираните ученици за участие в националното класиране  в трите категории. Децата получиха още сборниците на МОСВ "Зелени разкази" и  „Малки зелени разкази”, еко чанти, информационно- образователни материали и значки с мотото "Аз обичам природата!".  Изложбата е разположена в залата на регионалната екоинспекция на ул. "Добруджа"- 14, ет.- 5 от 3 до 7 юни вкл.

     В препълненана зала от деца, учители и родители цареше празнично настроение. Малките автори размениха идеи и споделиха своите виждания за опазването на природата и за личната отговорност на всеки жител на планетата. С интересни хрумвания как отпадъчни материали могат да се превърнат в красиви сувенири, предмети за бита и макети децата впечатлиха гостите на изложбата. Участниците ще могат да получат творбите си обратно от РИОСВ- Хасково, „Връзки с обществеността” на 10.06 т.г., понеделник между 9.00 и 16,00 ч. За допълнителна информация: 038/601623. Снимки от събитието Тук.

     Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие. Световният ден на околната среда - 5 юни, се чества тази година под мотото: Мисли∙Яж∙Спести. Кампанията насочена към намаляване на хранителните отпадъци и предотвратяването на хранителни загуби, която ни насърчава да намалим своя „хранителен отпечатък“. Според организацията на ООН за храните и земеделието, всяка година 1.3 милиарда тона храна се изхвърлят. Това се равнява на същото количество, произведено в цяла Субсахарска Африка. В същото време, един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад. Повече за Световния ден на околната среда- 5 юни Тук.

     Много училища и детски градини в региона организираха различни екоинициативи, открити уроци и празнични програми, посветени на опазването на природата. По повод Световния ден на околната среда в ОУ «Любен Каравелов»- гр. Хасково се състоя празник на природата с участието на клубове „Зелени пътеки”, и „Пътешествие”. Гости на тържеството бяха ученици от клубовете  „Млад еколог”, „Цветарство” и „Училищни медии”. Кръжочниците от шести и седми клас разказаха за дейността си по проект „УСПЕХ” на МОМН през изминалата учебна година и  представиха мултимедийна презентация на тема „Червената книга на България”. Запознаха по-малките ученици от начален курс с помагалото на МОСВ „Флупи и въздухът”, което показва кое поведение е благоприятно за околната среда и кое не е. Третокласниците рецитираха стихове и представиха свои рисунки за природата. Особено ценни за децата бяха практическите насоки за пестеливо използване на природните ресурси. Всички участници получиха награди и грамоти за активна дейност, като млади природозащитници. Малките еколоз са сред редовните участници в организираните от РИОСВ- Хасково екоинициативи, конкурси и открити уроци. Те получиха от екоинспекцията полезни информационно- образователни материали. 

     Община Димитровград организира Екофестивал "Да събудим "Марица" с интересна програма за жителите и гостите на града на 8 юни.

     За състоянието на околната среда в региона, информация може да получите от годишния доклад на РИОСВ- Хасково за 2012г. Тук.