РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

неделя, 21.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ с изложба по повод Световния ден на околната среда- 5 юни
05/06/2013

РИОСВ- Хасково организира изложба с творби от националния конкурс на МОСВ "Обичам природата и аз участвам" по повод Световния ден на околната среда- 5 юни. 

     По повод Световния ден на околната среда- 5 юни РИОСВ- Хасково организира изложба с всички творби на ученици от региона, взели участие в националния конкурс на МОСВ "Обичам природата и аз участвам". Децата представиха посланията си за опазване на околната среда чрез своите рисунки, предмети изработени от рециклирани материали и разкази. Днес бяха раздадени грамотите на номинираните ученици за участие в националното класиране  в трите категории. Децата получиха още сборниците на МОСВ "Зелени разкази" и  „Малки зелени разкази”, еко чанти, информационно- образователни материали и значки с мотото "Аз обичам природата!".  Изложбата е разположена в залата на регионалната екоинспекция на ул. "Добруджа"- 14, ет.- 5 от 3 до 7 юни вкл.

     В препълненана зала от деца, учители и родители цареше празнично настроение. Малките автори размениха идеи и споделиха своите виждания за опазването на природата и за личната отговорност на всеки жител на планетата. С интересни хрумвания как отпадъчни материали могат да се превърнат в красиви сувенири, предмети за бита и макети децата впечатлиха гостите на изложбата. Участниците ще могат да получат творбите си обратно от РИОСВ- Хасково, „Връзки с обществеността” на 10.06 т.г., понеделник между 9.00 и 16,00 ч. За допълнителна информация: 038/601623. Снимки от събитието Тук.

     Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие. Световният ден на околната среда - 5 юни, се чества тази година под мотото: Мисли∙Яж∙Спести. Кампанията насочена към намаляване на хранителните отпадъци и предотвратяването на хранителни загуби, която ни насърчава да намалим своя „хранителен отпечатък“. Според организацията на ООН за храните и земеделието, всяка година 1.3 милиарда тона храна се изхвърлят. Това се равнява на същото количество, произведено в цяла Субсахарска Африка. В същото време, един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад. Повече за Световния ден на околната среда- 5 юни Тук.

     Много училища и детски градини в региона организираха различни екоинициативи, открити уроци и празнични програми, посветени на опазването на природата. По повод Световния ден на околната среда в ОУ «Любен Каравелов»- гр. Хасково се състоя празник на природата с участието на клубове „Зелени пътеки”, и „Пътешествие”. Гости на тържеството бяха ученици от клубовете  „Млад еколог”, „Цветарство” и „Училищни медии”. Кръжочниците от шести и седми клас разказаха за дейността си по проект „УСПЕХ” на МОМН през изминалата учебна година и  представиха мултимедийна презентация на тема „Червената книга на България”. Запознаха по-малките ученици от начален курс с помагалото на МОСВ „Флупи и въздухът”, което показва кое поведение е благоприятно за околната среда и кое не е. Третокласниците рецитираха стихове и представиха свои рисунки за природата. Особено ценни за децата бяха практическите насоки за пестеливо използване на природните ресурси. Всички участници получиха награди и грамоти за активна дейност, като млади природозащитници. Малките еколоз са сред редовните участници в организираните от РИОСВ- Хасково екоинициативи, конкурси и открити уроци. Те получиха от екоинспекцията полезни информационно- образователни материали. 

     Община Димитровград организира Екофестивал "Да събудим "Марица" с интересна програма за жителите и гостите на града на 8 юни.

     За състоянието на околната среда в региона, информация може да получите от годишния доклад на РИОСВ- Хасково за 2012г. Тук.