РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

събота, 23.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

За трета поредна година МОСВ стартира Национална кампания „Зелена България”
08/05/2013

     За трета поредна година Министерството на околната среда и водите стартира Национална кампания „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Целта на кампанията е да наложи разбирането, че природата- това сме ние, и за да съществуваме в хармония, ние сме тези, които трябва да я опазваме.

     Кампанията има три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община, бенефициент по оперативната програма, и за най-зелен град. Всяка малка или голяма фирма, община, град или квартал- всеки, който е отделил време в грижа за околната среда– почистване, засаждане, икономия на хартия, вода или електроенергия, отваряне на „зелени работни места”, опазване на застрашени животински или растителни видове, може да се включи в кампанията и да бъде носител на благодарствения знак „Зелена България”. Най-добрите предложения ще бъдат определени от независима комисия.

     Срокът, в който бизнес компаниите могат да се включат в първия етап на кампанията за зелен бизнес е 27 май 2013 г.  Ако вашата организация има вече реализирани инициативи, свързани с опазването на природата, може да ги изпратите в текст, снимки или видео на адрес: [email protected] до 27 май т.г. Призовете за бизнес организации ще бъдат връчени на 5 юни т.г.- Световен ден на околната среда от 15.30 ч. в Университетската ботаническа градина, ул. “Московска” № 49 , гр. София.

     Кампанията „Зелена България” цели да мотивира мисленето на гражданите в посока към опазване на околната среда. Със средства от Оперативна програма „Околна среда“ се изграждат пречиствателни станции за отпадъчни води, канализации, системи за модерно управление на отпадъците и се опазва богатото биологично разнообразие в страната. Тези инвестиции повишават икономическия растеж, създават нови работни места и предоставят качествени екологични услуги, което води до повишаване качеството на живот. Изпълнението на оперативната програма спомага и за съхраняване на зеления потенциал на българските градове. Тези цели се постигат с активното участие на бенефициентите на ОПОС, бизнеса, социално-икономическите партньори и гражданите. Ето защо националната кампания „Зелена България” ги обединява, за да покаже, че страната ни може да има чиста околна среда.

     Припомначе, че през 2011 г. Хасково бе удостоен с приза "Най-зелен град" в категорията за населени места от 30 000 до 100 000 души. Същата година дворът на Обединени Ученически Общежития- Хасково бе отличен за най- добро ландшафтно оформление. През 2012 г. във втория  етап на кампанията, в който призове получиха най-активните общини с проекти по Оперативна програма „Околна среда”, Община Момчилград бе отличена в категорията „Награда за кураж за предварително обявяване на обществена поръчка” за проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ” на стойност 24,8 млн.лв. Общините Кърджали и Димитровград  станаха  носители на специални награди в надпреварата за "Най-зелен град в България" за 2012г., заради реализация на проекти „За приветлива градска среда”. Община Димитровград кандидатства с идеята за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда”, а Община Кърджали с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парк "Горубсо", парк "Простор", както и новият зелен символ на града проектът "Изграждане на парк "Арпезос- север" и "Бизнес парк".  

Кампанията „Зелена България” ще продължи до края на годината в още две категории– най-активна община и най-зелен град.