РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

петък, 22.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Международен ден на Земята- 22 април
22/04/2013

На 22 април отбелязваме Деня на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.     

Вече 43 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Международният Ден на Земята през 2013 г. е посветен на „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.

Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това. Някои ще организират разходки сред природата, с надеждата, че това ще вдъхнови повече отговорност към околната среда. Други ще направят почистване, за да стане околната среда по-добра за живеене. Каквито и да са действията на хората, Денят на Земята е чудесен повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност. Всички инициативи заедно ще покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на планетата Земя.

РИОСВ- Хасково организира фотоизложба по повод Деня на Земята

РИОСВ- Хасково откри фотоизложба по повод Международния ден на Земята- 22 април и Международната година на водното сътрудничество- 2013 г. Изложбата включва творби на ученици участвали в Регоналния конкурс на РИОСВ- Хасково "Водата- извор на живот и безценно богатство". Откриването на изложбата и награждаването на отличените ученици се състоя на 15.04.2013 г. в централното фоайе на Младежки център- Хасково. Събитието бе уважено от инж. Любомир Дайновски- директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ- Хасково и от Иван Панайотов- началник на Регионалния инспекторат по образование- Хасково, който поздравиха участниците в конкурса. Фотоизложбата ще бъде на разположение на посетителите от 15 до 26 април т.г. Снимки от фотоизложбата на РИОСВ- Хасково: Тук.

Деня на Земята в Хасково и Кърджали 

Община Кърджали традиционно организира празнична програма с поредица от екоинициативи посветени на Международния ден на Земята, включващи почистване на терени, изложби и конкурси.

Учениците от начален етап на СОУ "В.Левски"- Хасково на 20 април в деня на националната кампания "Да изчистим България за един ден" организираха в центъра на града изложба- базар "Да превърнем отпадъците в изкуство". На инициативата присъства представител от екоинспекцията, който поздрави децата.

Учениците от ОУ „Св. Иван Рилски”- Хасково традиционно отбелязаха Деня на Земята със засаждане на 3 дръвчета в двора на училището, изработване на постери и рисунки на тема „Моята планета” и организирано гледане и обсъждане на филма „Планетата Земя”.

С екоинициативи по традиция ПМГ- Хасково отбеляза Деня на Земята, като биологическите паралелки организираха викторина с въпроси за природата, а природозащитниците от 6 клас показаха нагледно как можем да дадем втори шанс на отпадъците.Те дефилираха по облекла, изработени от отпадъчни материали- хартия, найлонови торбички, вестници, кашони и др.

Астрономическа обсерватория при ОП "Младежки център"- Хасково изнесе в книжарница "Приятели"  познавателна лекция "Зямята - оазис в Космоса" пред подготвителните групи на СОУ "Васил Левски" и ОУ "Св. Иван Рилски".

Много други училища и детски градини на територията на областите Хасково и Кърджали се включиха в отбелязването на Деня на Земята с различни свои екоинициативи: засаждане на дръвчета, почистване и озеленяване на терени, изложби, открити уроци и празнични програми с образователна цел.  От екоинспекцията предварително бе изпратена информация по темата до всички училища в региона.

Повече информация за Международния ден на Земята: Тук.