РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 22.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Международен ден на Земята- 22 април
22/04/2013

На 22 април отбелязваме Деня на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.     

Вече 43 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Международният Ден на Земята през 2013 г. е посветен на „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.

Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това. Някои ще организират разходки сред природата, с надеждата, че това ще вдъхнови повече отговорност към околната среда. Други ще направят почистване, за да стане околната среда по-добра за живеене. Каквито и да са действията на хората, Денят на Земята е чудесен повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност. Всички инициативи заедно ще покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на планетата Земя.

РИОСВ- Хасково организира фотоизложба по повод Деня на Земята

РИОСВ- Хасково откри фотоизложба по повод Международния ден на Земята- 22 април и Международната година на водното сътрудничество- 2013 г. Изложбата включва творби на ученици участвали в Регоналния конкурс на РИОСВ- Хасково "Водата- извор на живот и безценно богатство". Откриването на изложбата и награждаването на отличените ученици се състоя на 15.04.2013 г. в централното фоайе на Младежки център- Хасково. Събитието бе уважено от инж. Любомир Дайновски- директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ- Хасково и от Иван Панайотов- началник на Регионалния инспекторат по образование- Хасково, който поздравиха участниците в конкурса. Фотоизложбата ще бъде на разположение на посетителите от 15 до 26 април т.г. Снимки от фотоизложбата на РИОСВ- Хасково: Тук.

Деня на Земята в Хасково и Кърджали 

Община Кърджали традиционно организира празнична програма с поредица от екоинициативи посветени на Международния ден на Земята, включващи почистване на терени, изложби и конкурси.

Учениците от начален етап на СОУ "В.Левски"- Хасково на 20 април в деня на националната кампания "Да изчистим България за един ден" организираха в центъра на града изложба- базар "Да превърнем отпадъците в изкуство". На инициативата присъства представител от екоинспекцията, който поздрави децата.

Учениците от ОУ „Св. Иван Рилски”- Хасково традиционно отбелязаха Деня на Земята със засаждане на 3 дръвчета в двора на училището, изработване на постери и рисунки на тема „Моята планета” и организирано гледане и обсъждане на филма „Планетата Земя”.

С екоинициативи по традиция ПМГ- Хасково отбеляза Деня на Земята, като биологическите паралелки организираха викторина с въпроси за природата, а природозащитниците от 6 клас показаха нагледно как можем да дадем втори шанс на отпадъците.Те дефилираха по облекла, изработени от отпадъчни материали- хартия, найлонови торбички, вестници, кашони и др.

Астрономическа обсерватория при ОП "Младежки център"- Хасково изнесе в книжарница "Приятели"  познавателна лекция "Зямята - оазис в Космоса" пред подготвителните групи на СОУ "Васил Левски" и ОУ "Св. Иван Рилски".

Много други училища и детски градини на територията на областите Хасково и Кърджали се включиха в отбелязването на Деня на Земята с различни свои екоинициативи: засаждане на дръвчета, почистване и озеленяване на терени, изложби, открити уроци и празнични програми с образователна цел.  От екоинспекцията предварително бе изпратена информация по темата до всички училища в региона.

Повече информация за Международния ден на Земята: Тук.