РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 21.09.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 септември (3)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Димитровград и Кърджали със специални награди в надпреварата за „Най-зелен град в България”
12/12/2012

Общините Кърджали и Димитровград са носители на специални награди в надпреварата за "Най-зелен град в България" от националната кампания на МОСВ  „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013 г.”, заради реализация на проекти „За приветлива градска среда”. Министър Нона Караджова заедно с президента Росен Плевнелиев и министър Лиляна Павлова връчиха призовете на специално организирана церемония в музея „Земята и хората” в столицата.

     Община Димитровград кандидатства в надпреварата с реализирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда”. Целта на конкурса бе подобряване и опазване на градската среда, подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажиране на гражданите в опазването на зелените площи и декоративната растителност. През тази година в общината са били внесени 22 проектни предложения на граждани и след разглеждане от комисия одобрени за финансиране са били 10- те най-добри. Всеки един от класираните проекти е получил целево финансиране в размер до 5 000 лв. Градът участва в миналогодишната кампанията с инициативата по създаването на „Алея на новия живот”.

     Община Кърджали участва с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парк "Горубсо", парк "Простор", както и новият зелен символ на града проектът "Изграждане на парк "Арпезос- север" и "Бизнес парк". Този проект разрешава един от важните градоустройствени проблеми – конверсия и социализиране на бившите военни терени и обекти, които са преобразени по-възможно най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около реката. Осигурява се достъпна и привлекателна градска среда за жителите. Парковата инфраструктура отговаря на най-модерните европейски изисквания. След цялостното реализиране на проекта ще се повиши качеството на живот в града, чрез осигуряване на възможности, освен за отдих и развлечения, и за спортни и културни мероприятия. Градът не случайно се слави и с добре озеленените си улици и междублокови пространства.

     За втора поредна година Министерството на околната среда и водите стартира национална кампания „Зелена България”. Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините бяха един от основните критерии при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град”. Между тях бяха отличени по един град в шест категории според броя на населението в съответната община. София и Кочериново взеха приза "Най-зеления град”, съответно за най-голям и най-малък град по брой население. Другите наградени общини са Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня. Тази година за първи път бяха връчени и две специални поощрителни награди на Кърджали и Димитровград  за  реализация на проекти за приветлива градска среда.

     Наградите "Зелен град" са част от кампанията на Дарик радио "Най-добрият град за живеене в България", които тази година се осъществяват съвместно с кампанията на екоминистерството "Зелена България". Инициативата за най-зелен град у нас е третият, заключителен за годината етап от националната кампания „Зелена България”. Тя е в три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община по Оперативна програма „Околна среда” и за най-зелен град.