РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 25.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Димитровград и Кърджали със специални награди в надпреварата за „Най-зелен град в България”
12/12/2012

Общините Кърджали и Димитровград са носители на специални награди в надпреварата за "Най-зелен град в България" от националната кампания на МОСВ  „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013 г.”, заради реализация на проекти „За приветлива градска среда”. Министър Нона Караджова заедно с президента Росен Плевнелиев и министър Лиляна Павлова връчиха призовете на специално организирана церемония в музея „Земята и хората” в столицата.

     Община Димитровград кандидатства в надпреварата с реализирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда”. Целта на конкурса бе подобряване и опазване на градската среда, подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажиране на гражданите в опазването на зелените площи и декоративната растителност. През тази година в общината са били внесени 22 проектни предложения на граждани и след разглеждане от комисия одобрени за финансиране са били 10- те най-добри. Всеки един от класираните проекти е получил целево финансиране в размер до 5 000 лв. Градът участва в миналогодишната кампанията с инициативата по създаването на „Алея на новия живот”.

     Община Кърджали участва с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парк "Горубсо", парк "Простор", както и новият зелен символ на града проектът "Изграждане на парк "Арпезос- север" и "Бизнес парк". Този проект разрешава един от важните градоустройствени проблеми – конверсия и социализиране на бившите военни терени и обекти, които са преобразени по-възможно най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около реката. Осигурява се достъпна и привлекателна градска среда за жителите. Парковата инфраструктура отговаря на най-модерните европейски изисквания. След цялостното реализиране на проекта ще се повиши качеството на живот в града, чрез осигуряване на възможности, освен за отдих и развлечения, и за спортни и културни мероприятия. Градът не случайно се слави и с добре озеленените си улици и междублокови пространства.

     За втора поредна година Министерството на околната среда и водите стартира национална кампания „Зелена България”. Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините бяха един от основните критерии при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град”. Между тях бяха отличени по един град в шест категории според броя на населението в съответната община. София и Кочериново взеха приза "Най-зеления град”, съответно за най-голям и най-малък град по брой население. Другите наградени общини са Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня. Тази година за първи път бяха връчени и две специални поощрителни награди на Кърджали и Димитровград  за  реализация на проекти за приветлива градска среда.

     Наградите "Зелен град" са част от кампанията на Дарик радио "Най-добрият град за живеене в България", които тази година се осъществяват съвместно с кампанията на екоминистерството "Зелена България". Инициативата за най-зелен град у нас е третият, заключителен за годината етап от националната кампания „Зелена България”. Тя е в три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община по Оперативна програма „Околна среда” и за най-зелен град.