РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 18.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Димитровград и Кърджали са кандидати за приза „Най- зелен град" в България
28/11/2012

Общините Димитровград и Кърджали официално са се регистрирали за участие в националната кампания на МОСВ „Зелена България” и ще се състезават в категорията „Най- зелен град” в България.

Община Димитровград ще участва в надпреварата с организирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда”.  Целта на конкурса бе подобряване и опазване на градската среда, подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажиране на гражданите в опазването на зелените площи и декоративната растителност. Условието за участие бе гражданите да са регистрирани по Закона за управление на етажната собственост. През тази година в общината са били внесени 22 проектни предложения на граждани и след разглеждане от комисия одобрени за финансиране са били 10-те най- добри. Всеки един от класираните проекти е получил целево финансиране в размер до 5 000 лв.

Дейностите по проектите, които са били обезпечени включват благоустрояване под формата на озеленяване и зацветяване, почистване на замърсени райони, монтаж на детски съоръжения, пейки, беседки, кошчета за улични отпадъци, подмяна на настилка и др. парково оборудване. Представителите на етажните собствености освен самоинициатива за набелязване на дейностите по благоустрояване е трябвало сами да наемат фирми, които да изпълняват заложените дейности. „С реализацията на проектните предложения ще подобрим облика на заобикалящата ни градска среда и ще създадем благоприятни условия за отглеждане на нашите деца, като ги възпитаме в опазване и поддържане на направеното.”, категорични са от Община Димитровград.  Градът участва в миналогодишната кампанията с инициативата по създаването на ”Алея на новия живот”.

Община Кърджали се кандидатира за престижния приз с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парк "Горубсо", парк "Простор", както и новият зелен символ на града проектът "Изграждане на парк "Арпезос- север" и "Бизнес парк". Този проект разрешава един важен градоустройствен проблем– конверсия и социализиране на бившите военни терени и обекти. Така те са преобразени по-възможно най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около реката. Осигурява се достъпна и привлекателна градска среда за жителите. Парковата инфраструктура отговаря на най-модерните европейски изисквания. След цялостното реализиране на проекта ще се повиши качеството на живот в града, чрез осигуряване на възможности, освен за отдих и развлечения, и за спортни и културни мероприятия. В изпълнението на дейностите по озеленяване общината е заложила на смесени групи от широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и листопадни храсти, декоративни треви и цветя, съобразени с климатичните условия. Градът се слави и с добре озеленените си улици и междублокови пространства.

Напомняме, че миналата година Хасково бе носител на приза „Най- зелен град” в категорията градове с население от 30 000 до 100 000 жители, а Обединени Ученически Общежития- Хасково получиха приз за най- оригинално ландшафтно оформление на своя двор в категорията за граждански инициативи. Всички общини, градски или квартални организации, които имат реализирани инициативи, свързани с опазването на природата, могат да ги изпратят до 30 ноември т.г. вкл. в текст, снимки или видео на адрес:  [email protected]  Участниците от областите Хасково и Кърджали, следва да уведомят и изпратят материалите си и до РИОСВ- Хасково на адрес: [email protected]  След като бъдат определени победителите, призовете ще бъдат връчени на специална церемония  на 12 декември 2012 г. в Музея «Земята и хората» в столицата. За допълнителна информация: 038/60-16-23.