РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

петък, 17.09.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 септември (2)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Димитровград и Кърджали са кандидати за приза „Най- зелен град" в България
28/11/2012

Общините Димитровград и Кърджали официално са се регистрирали за участие в националната кампания на МОСВ „Зелена България” и ще се състезават в категорията „Най- зелен град” в България.

Община Димитровград ще участва в надпреварата с организирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда”.  Целта на конкурса бе подобряване и опазване на градската среда, подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажиране на гражданите в опазването на зелените площи и декоративната растителност. Условието за участие бе гражданите да са регистрирани по Закона за управление на етажната собственост. През тази година в общината са били внесени 22 проектни предложения на граждани и след разглеждане от комисия одобрени за финансиране са били 10-те най- добри. Всеки един от класираните проекти е получил целево финансиране в размер до 5 000 лв.

Дейностите по проектите, които са били обезпечени включват благоустрояване под формата на озеленяване и зацветяване, почистване на замърсени райони, монтаж на детски съоръжения, пейки, беседки, кошчета за улични отпадъци, подмяна на настилка и др. парково оборудване. Представителите на етажните собствености освен самоинициатива за набелязване на дейностите по благоустрояване е трябвало сами да наемат фирми, които да изпълняват заложените дейности. „С реализацията на проектните предложения ще подобрим облика на заобикалящата ни градска среда и ще създадем благоприятни условия за отглеждане на нашите деца, като ги възпитаме в опазване и поддържане на направеното.”, категорични са от Община Димитровград.  Градът участва в миналогодишната кампанията с инициативата по създаването на ”Алея на новия живот”.

Община Кърджали се кандидатира за престижния приз с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парк "Горубсо", парк "Простор", както и новият зелен символ на града проектът "Изграждане на парк "Арпезос- север" и "Бизнес парк". Този проект разрешава един важен градоустройствен проблем– конверсия и социализиране на бившите военни терени и обекти. Така те са преобразени по-възможно най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около реката. Осигурява се достъпна и привлекателна градска среда за жителите. Парковата инфраструктура отговаря на най-модерните европейски изисквания. След цялостното реализиране на проекта ще се повиши качеството на живот в града, чрез осигуряване на възможности, освен за отдих и развлечения, и за спортни и културни мероприятия. В изпълнението на дейностите по озеленяване общината е заложила на смесени групи от широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и листопадни храсти, декоративни треви и цветя, съобразени с климатичните условия. Градът се слави и с добре озеленените си улици и междублокови пространства.

Напомняме, че миналата година Хасково бе носител на приза „Най- зелен град” в категорията градове с население от 30 000 до 100 000 жители, а Обединени Ученически Общежития- Хасково получиха приз за най- оригинално ландшафтно оформление на своя двор в категорията за граждански инициативи. Всички общини, градски или квартални организации, които имат реализирани инициативи, свързани с опазването на природата, могат да ги изпратят до 30 ноември т.г. вкл. в текст, снимки или видео на адрес:  [email protected]  Участниците от областите Хасково и Кърджали, следва да уведомят и изпратят материалите си и до РИОСВ- Хасково на адрес: [email protected]  След като бъдат определени победителите, призовете ще бъдат връчени на специална церемония  на 12 декември 2012 г. в Музея «Земята и хората» в столицата. За допълнителна информация: 038/60-16-23.