РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 18.06.2019 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
038/ 60 16 23 - връзки с обществеността
факс: 038/ 60 16 11
ел. поща: info@riosv-hs.org

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2019
 юни (4)
 май (8)
 април (5)
 март (4)
 февруари (4)
 януари (13)
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006

Лебеди край Книжовник
07/02/2012

    „Бедстващи" лебеди край Книжовник?

      По сигнал подаден от Община Хасково  за бедстващи лебеди в района на с.Книжовник, експерти от РИОСВ- Хасково извършиха проверка на място. След направения оглед се установи, че сигналът е основателен по отношение наличието на лебеди, но не се налагат спасителни мерки. В образувалите се разливища на обработваемите земи при скорошните наводнения край река Олу дере спокойно са плували 7 броя неми лебеди, два от които възрастни и пет млади екземпляри. По експертна оценка птиците са във видимо много добро състояние и не се нуждаят  от спасителни действия.

     Уточняваме, че лебедите са защитен вид по ЗБР и са забранени всякакви действия, които биха довели до неговото унищожаване или увреждане, вкл. безпокойството му.  Във връзка с това се обръщаме  към природолюбителите с молба да не безпокоят излишно зимуващите птици, а за евентуалните нарушители изрично отбелязваме, че посегателството върху вида  се наказва с глоба  до 5 000 лв. и търсене на наказателна отговорност до 2 г. лишаване от свобода, а ако нарушителят е  ловец, същият се лишава и от право на ловуване за срок до 2 години.

     Немият лебед  е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Той е дълголетна птица и не е "ням" наистина, но издава само съскащи звуци, от където е дошло и наименованието му.  Оперението му е снежнобяло. Немият лебед, особено мъжките птици, има много характерен силует със S-овидно извитата шия и приповдигнати крила. По време на миграция и зимуване се среща в цялата страна. Предпочита по-големи сладководни водоеми с обширни тръстикови масиви и открита водна площ. Размножителният период започва в средата на март. Немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. Защитен вид, включен в Червена книга на България.