РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Деца стартираха празниците на природата с тематични занимания посветени на Световния ден на влажните зони- 2 февруари
02/02/2012

     Училища и детски градини в региона днес откриха Международната година на водите- 2012 г. и празниците на природата, които според екологичния календар стартират със Световния ден на влажните зони- 2 февруари. Деца и ученици посветиха на темата специални занимания и екоинициативи, организираха изложби, беседи, открити уроци и презентации.

     Най-мащабно денят беше отбелязан в ОУ „Св.Ив.Рилски”- Хасково.  Учениците от четвъртите класове представиха изложба, презентация и доклади по темата, а децата от подготвителната група проведоха тематично занимани с изработване на апликация и фигурки на „скачащи жабчета”.

         

     ОУ "Л.Каравелов"- Хасково подготвиха специално табло с информационни материали за влажните зони и с логото на кампанията. Учениците от 5, 6 и 7- ми класове посветиха час по темата. В занятие на клуб "Млад еколог" към училището, учениците рециклираха хартия при лабораторни условия и рисуваха, изработиха и оцветиха комикси и апликации на водолюбиви животни.

     

     Учениците от СОУ „В.Левски”- Хасково изготвиха информационно табло с редките видове  в резервата „Сребърна” край Силистра, а участниците от клуб „Екоприятели” изработиха малки албумчета „Скачащи жабчета” с най-често срещаните обитатели в тези зони. Децата подробно разгледаха сайта www.ramsar.org, от където получиха богата информация по темата в световен мащаб.

     Шестокласниците от СОУ „Любен Каравелов”–  гр.  Димитровград  също изработиха и представиха презентации за най-големите горски масиви на Земята- Африканската джунгла и Амазония.  Десетокласниците изработиха постер, представящ една от признатите от Рамсарската конвенция влажна зона в България– резервата „Сребърна”. В ОУ ”Христо Ботев”- с.Крепост, общ. Димитровград също посветиха час на Световния ден на влажните зони  чрез лекция и тематична беседа с активното участие на учениците от училището. Децата предварително са потърсили материали, за да се запознаят и разгледат 11-те влажни зони в България и опазването им с което показаха завидни познания пред своите връстници и учители.

     СОУ „Хр.Ботев”- с. Караманци, Община Минерални бани проведоха викторина с учениците от 5, 6 и 7- ми класове на тема „Какво знаем за влажните зони”, организираха изложба с рисунки и кът с табла и постери по темата. ОУ ”Иван  Вазов„- Симеоновград проведоха специален час за влажните зони и подготвиха информационни табла по темата. Учениците от СИП „Приятели на птиците” от СОУ „Д-р.П.Берон”- Свиленград се запознаха с влажните зони в България, включени в списъка на Конвенцията за влажните зони с международни значение, изготвиха информационно табло, присъстваха и участваха в семинар по темата иницииран от Община Свиленград.  Световният ден на Влажните зони бе отбелязан още в СОУ "Желязко Терпешев" - гр. Любимец с изработване на информационно табло за Влажните зони на територията на България. Представена бе и презентация от ученици от 11 клас, с която се запознаха всички ученици в часа по информационни технологии. Децата от ОУ „Хр.Ботев”-с. Хлябово представиха презентация „Значение на влажните зони”, беседа „Влажните зони ва България” и тематична изложба от рисунки и оригами на животни, както и изработиха мостра „Скачащо жабче”. ПГДС „Цар Иван Асен ІІ”- гр. Хасково също изработиха информационно табло и специална презентация по темата.

    

    Малките възпитаници на Детска градина № 3 в Хасково също проведоха тематична беседа, подредиха кът с книжки за природата, изработиха фигурки и нарисуваха познати водолюбиви животни и растения.  Подобни и други екоинициативи с образователна насоченост бяха организирани в почти всички детски и учебни заведения в региона, като РИОСВ- Хасково предварително предостави информационни материали по темата. На част от събитията присъства и представител от екоинспекцията.

     През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм”. Световният ден на 2 февруари тази година се отбелязва под надслов: „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”. Денят се отбелязва традиционно в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и листовки и други инициативи.  Следващите големи празници на природата са 22 март- Световен ден на водата и 22 април- Международен ден на Земята!