РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 20.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Деца стартираха празниците на природата с тематични занимания посветени на Световния ден на влажните зони- 2 февруари
02/02/2012

     Училища и детски градини в региона днес откриха Международната година на водите- 2012 г. и празниците на природата, които според екологичния календар стартират със Световния ден на влажните зони- 2 февруари. Деца и ученици посветиха на темата специални занимания и екоинициативи, организираха изложби, беседи, открити уроци и презентации.

     Най-мащабно денят беше отбелязан в ОУ „Св.Ив.Рилски”- Хасково.  Учениците от четвъртите класове представиха изложба, презентация и доклади по темата, а децата от подготвителната група проведоха тематично занимани с изработване на апликация и фигурки на „скачащи жабчета”.

         

     ОУ "Л.Каравелов"- Хасково подготвиха специално табло с информационни материали за влажните зони и с логото на кампанията. Учениците от 5, 6 и 7- ми класове посветиха час по темата. В занятие на клуб "Млад еколог" към училището, учениците рециклираха хартия при лабораторни условия и рисуваха, изработиха и оцветиха комикси и апликации на водолюбиви животни.

     

     Учениците от СОУ „В.Левски”- Хасково изготвиха информационно табло с редките видове  в резервата „Сребърна” край Силистра, а участниците от клуб „Екоприятели” изработиха малки албумчета „Скачащи жабчета” с най-често срещаните обитатели в тези зони. Децата подробно разгледаха сайта www.ramsar.org, от където получиха богата информация по темата в световен мащаб.

     Шестокласниците от СОУ „Любен Каравелов”–  гр.  Димитровград  също изработиха и представиха презентации за най-големите горски масиви на Земята- Африканската джунгла и Амазония.  Десетокласниците изработиха постер, представящ една от признатите от Рамсарската конвенция влажна зона в България– резервата „Сребърна”. В ОУ ”Христо Ботев”- с.Крепост, общ. Димитровград също посветиха час на Световния ден на влажните зони  чрез лекция и тематична беседа с активното участие на учениците от училището. Децата предварително са потърсили материали, за да се запознаят и разгледат 11-те влажни зони в България и опазването им с което показаха завидни познания пред своите връстници и учители.

     СОУ „Хр.Ботев”- с. Караманци, Община Минерални бани проведоха викторина с учениците от 5, 6 и 7- ми класове на тема „Какво знаем за влажните зони”, организираха изложба с рисунки и кът с табла и постери по темата. ОУ ”Иван  Вазов„- Симеоновград проведоха специален час за влажните зони и подготвиха информационни табла по темата. Учениците от СИП „Приятели на птиците” от СОУ „Д-р.П.Берон”- Свиленград се запознаха с влажните зони в България, включени в списъка на Конвенцията за влажните зони с международни значение, изготвиха информационно табло, присъстваха и участваха в семинар по темата иницииран от Община Свиленград.  Световният ден на Влажните зони бе отбелязан още в СОУ "Желязко Терпешев" - гр. Любимец с изработване на информационно табло за Влажните зони на територията на България. Представена бе и презентация от ученици от 11 клас, с която се запознаха всички ученици в часа по информационни технологии. Децата от ОУ „Хр.Ботев”-с. Хлябово представиха презентация „Значение на влажните зони”, беседа „Влажните зони ва България” и тематична изложба от рисунки и оригами на животни, както и изработиха мостра „Скачащо жабче”. ПГДС „Цар Иван Асен ІІ”- гр. Хасково също изработиха информационно табло и специална презентация по темата.

    

    Малките възпитаници на Детска градина № 3 в Хасково също проведоха тематична беседа, подредиха кът с книжки за природата, изработиха фигурки и нарисуваха познати водолюбиви животни и растения.  Подобни и други екоинициативи с образователна насоченост бяха организирани в почти всички детски и учебни заведения в региона, като РИОСВ- Хасково предварително предостави информационни материали по темата. На част от събитията присъства и представител от екоинспекцията.

     През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм”. Световният ден на 2 февруари тази година се отбелязва под надслов: „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”. Денят се отбелязва традиционно в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и листовки и други инициативи.  Следващите големи празници на природата са 22 март- Световен ден на водата и 22 април- Международен ден на Земята!