РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 22.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Община Хасково и Обединени Ученически Общежития- Хасково с престижни призове от Кампанията „Зелена България”
13/12/2011

     Днес на официална церемония в София бе връчен приз на Община Хасково за „Най-зелен град в България” в категорията за населени места от 30 хил. до 100 хил. жители. Специална награда на журито за "Най-оригинално ландшафтно оформление" бе присъдена на  Обединени ученически общежития- Хасково в категорията за граждански инициативи „Нашият зелен град”, осъществили „зелени идеи“ в рамките на Кампания "Зелена България". На церемонията бяха обявени и победителите от националния ученически конкурс „Обичам природата и аз участвам” за рисунка, фотография и есе, организиран от МОСВ и Фондацията „Димитър Бербатов”. Денис Расим  и Константина Кирева от Клуб по фотография към ОДК- Кърджали за снимка и Джансу Рафет от ПГ по транспорт- Хасково за есе са отличените от областите Хасково и Кърджали.  В конкурса взеха участие над 500 деца от цялата страна, наградените  са по десет в категория.

     Община Хасково  участва в кампанията с 6 реализирани инициативи по благоустрояване на озелелени площи и междублокови пространства. Димитровград се включи в надпреварата с инициативата по създаването на ”Алея на новия живот” чрез която предоставя възможност за засаждане на дърво за всяко новородено дете в града. Напомняме, че Община Димитровград бе носител на приз „Зелена община” за 2010-а година по програма “Зелена община” за насърчаване и поощряване на българските селища при изграждането на паркови местности и градини. Обединени Ученически Общежития- Хасково  се състезаваха в категорията „Нашият зелен град” с инициатива за облагородяване и озеленяване на района около сградата си, те бяха и носители на втора награда в регионалния конкурс организиран от РИОСВ- Хасково за „Най- озеленен и добре поддържан двор” в града. ОП „Младежки център”- Хасково се включи в надпреварата с  реализирания и успешно приключил екопроект "Нека е зелено", допринесъм за екологичното възпитание на подрастващите.

     Събитието по награждаването се състоя  на 13 декември в музея „Земята и хората“- София. Националната кампания „Зелена България“ е финансирана от Оперативна програма „Околна сред”. Изпратените от участниците инициативи са оценени от реномирано жури, съставено от обществени личности. За да бъде класирана, инициативата трябва да е придала нов облик на населеното място, да е ангажирала част от населението в нея и да е с устойчивост във времето. Призовете за общините бяха раздадении в 6 категории в зависимост от големината на населеното място. За гражданските инициативи категориите са три– за подобряване на кварталната околна среда, за оползотворяване на отпадъците и за превенция, възпитание и информационни кампании, като бяха предвидени и 3 специални награди на журито. 

 Списък с наградените общини и граждански инициативи:

Категория „Най-зелен град”за общини, кметства и жилищни райони:

- За населени места над 200 хил. жители –  гр. Бургас
- За населени места от 100 хил. до 200 хил. жители –  гр.Стара Загора
- За населени места от 30 хил. до 100 хил. жители –  гр. Хасково
- За населени места от 10 хил. до 30 хил. жители –  гр. Велинград
- За населени места от 3 хил. до 10 хил. жители –  гр. Лясковец
- За населени места под 3000 жители –  гр. Павел баня

Категория „Нашият зелен град” за граждански инициативи:

- Опазване и подобряване на градска квартална околна среда- Клуб Екология гр.Лом
- Оползотворяване на отпадъците и ефективно управление на ресурсите- Клуб Екология СОУ „Христо Ботев” гр. Кубрат
- Превенция, възпитание и информационни кампании -Сдружение ОПОРА на младите хора гр.Русе

Специални награди на журито:

- Обединени  ученически общежития гр.Хасково
- Стоян Маринов от Ботевград
- СИЦ младежки център за развитие „Взаимопомощ”, гр. Казанлък