РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 28.05.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Хасково и Димитровград в надпревара за „Най- зелен град в България”
05/12/2011

     Общините Хасково и Димитровград официално са заявили участие в надпреварата за "Най-зелен град в България за 2011 г.", организирана  от Министерството на околната среда и водите.

     Община Хасково  участва в кампанията с 6 реализирани инициативи. Хасково е сред градовете у нас, които трайно и целенасочено през годините опазват и развиват своята зелена система. На територията на града озеленените площи за широко обществено ползване са 1050 дка, а лесопаркови площи- 2120 дка. Озеленяването на Хасково е с дългогодишни традиции, датиращи от 1892г., когато в града са засадени първите декоративни дървета, храсти и цветни лехи. 2012 година е юбилейна за Хасково, тъй като се навършват 120 години от създаването на първия парк в града– “Градската градина”. Община Хасково води успешна политика, насочена към ежегодно създаване на нови озеленени площи или реконструиране на съществуващи, като организира процесите на проектиране и строителство. В тази посока са реализираните инициативи на Общината през 2011 година- реконструиране и модернизиране на двата големи парка– “Ямача” и “Градска градина” и създадване на четири нови озеленени площи. През 2011 година на територията на града са изградени, реконструирани и модернизирани следните обекти:
- Реконструкция, модернизация и преустройство  на парк „Градска градина”
- Благоустрояване озеленена площ източно от ул. „Днепър”
- Благоустрояване озеленена площ северно от ул. „Гоце Делчев”
- Благоустрояване междублокови пространства кв. 201 и 205 с обща площ от 6,380 дка. Обектът се намира северно от ул. “Сливница” и южно ул. “Видин” в Хасково. 
- През 2011 година са изградени и над 5 км. велоалеи в лесопарк „Кенана, за да могат да се увеличат трасетата и маршрутите на спортуващите. На ключови места са изпълнени площадки с кътове за отдих, които са оборудвани с беседки и пейки.

     Община Димитровград се включи в кампанията стартирана от МОСВ в категорията за "Най- зелен град в България" за 2011г. с инициативата по създаването на ”Алея на новия живот”. Целта на общината бе да се предостави възможност за засаждане на дърво за всяко новородено след 01.01.2010 г. дете– жител на община Димитровград. От нея се възползваха родителите на всички бебета, регистрирани през съответната година като жители на общината, като бяха изпратени над 600 броя писма от Общината до всички тях. Срещу документ всеки родител подал заявка е получил безвъзмездно дръвче от одобрен разсадник, което да се засади на определеното от специалистите на общинска администрация място. Официалното откриване на „Алеята на новия живот” бе направено през месец април в парк „Марица”, където бяха засадени 220 броя дръвчета от видовете „кедър” и „кипарис” от родители и близки, символизиращи раждането на 220 димитровградски деца. Алеята е обозначена с информационна табела. Засаждане на дръвчета ще се провежда всяка следваща година, кампанийно в сезоните март- април и октомври– ноември. 

     В категорията "Нашият зелен град” за граждански инициативи желание за участие са заявили Обединени Ученически Общежития- Хасково за облагородяване и озеленяване на района около сградата си и ОП Младежки център- Хасково за реализирания и успешно приключил екопроект "Нека е зелено" допринесъл за екологичното възпитание на подрастващите в града.  Напомняме, че Обединени Ученически Общежития  спечелиха второ място в обявения от РИОСВ- Хасково през тази година конкурс за "Най-зелен и добре поддържан двор" в града по повод усилията и грижите на ръководството на общежитията и техните обитатели да превърнат мястото в зелена и облагородена територия за отдих.

     В кампанията могат да се включат както общини, така и граждански инициативи, осъществили през годината „зелени” идеи. Категории са две- за "Най-зелен град" за общини и кметства и "Нашият зелен град" за граждански инициативи. Номинираните от участниците инициативи ще бъдат оценени и класирани от реномирано жури, съставено от обществени личности, въз основа на предварително обявени критерии, основните от които са придаване нов облик на населеното място, ангажиране на част от населението и устойчивост във времето.

     Кандидатите могат да изпратят кратко описание и снимки на вече осъществените си проекти до 6 декември вкл. Победителите ще бъдат наградени на официална церемония в столицата на 13 декември т.г., когато ще бъдат раздадени и наградите от националния ученически конкурс "Обичам природата и аз участвам" за рисунка, фотография и есе, организиран от МОСВ и Фондация "Д.Бербатон". Тогава ще бъде организирана и изложба от най-добрите творби- рисунки и фотоси.

Снимки Тук.