РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 24.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Европейска нощ на прилепите – 2011г.
06/10/2011

За първи път  през тази година Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с национална кампания в десет града на България, между които и Хасково! 

     Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г.  От 1997г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Събитието се отбелязва в над 30 страни от цяла Европа, една от тях е България. В рамките на кампанията ще се проведат серия от събития, организирани от Центъра за изследване и защита на прилепите, Национален природонаучен музей- София,Зелени Балкани, БДЗП,ПП „Врачански Балкан“, Галерия прилепи, Национална скаутска организация на България, Клуб „Зелено Бъдеще“, Скаутски куб „Мадарски конник“, много доброволци и ентусиати. Кампанията се реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите. Тази година в България се включват 10 града последователно, като един от тях е Хасково. С различни дейности на открито, информационен щанд, мултимедийна презентация, търсене на прилепи с ултразвуков детектор и прилепски сладки ще отбележим това събитие на 9.10 2011 г. от 16 ч. в парк Кенана, на алеята срещу заведение "Фантазия" и площадката за скейтборд, съобщават организаторите  БДЗП и ПК "Аида". Центърът за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей  предлагат за всеки различни образователно- артистични работилници:
-Къде и как живеят те?- ще имате възможност да научите повече за скрития живот на прилепите - къде живеят и с какво се хранят (плодове, цветен нектар, кръв, насекоми). Какво да направим ако открием прилеп в къщи?  Как да изработим къщички за прилепи.
-Как летят?- Анатомично устройство на крилата им – прилики и разлики между прилепите и хората. Ще можете да се пробвате да полетите с прилепни крила, да си направите снимка за спомен с макета на най-големия прилеп в света, да повисите на въжена система. 
-Прилепите в нашето въображение- Суеверия, предразсъдъци, незнание; вещици, вампири, слуги на тъмни сили.
-Направи си сам различни сувенири, картини и украшения, оригами, прилепи от щипки за пране.
-Вечерта ще завърши с мултимедийна презентация и разходка с ултразвукови детектори за прилепи.

     Програмата на ООН за околната среда обяви 2011 г. за Международна година на прилепите. Кампанията е  насочена към опазването на тези бозайници в цял свят.  От известните 1100 вида прилепи около половината са застрашени от изчезване заради обезлесяването, човешката дейнос и болести. Прилепите са важни участници в екосистемите, защото помагат за поддържането на тяхното равновесие. Те изпълняват незаменими функции. Унищожават огромни количества насекоми (много от които вредители), осигуряват опрашването на цветовете и разпространението на семена на много видове. По този начин те “спестяват” на хората милиарди долари и осигуряват просъществуването на много видове и екосистеми. Прилепите са удивителни бозайници - единствените по рода си млекопитаещи, които могат да летят! Страната ни може да се похвали с много голямо видово разнообразие на прилепите. От срещащите се в Европа 35 вида, 33 се срещат у нас. Това се дължи на преходното ни географско разположение, мозайката от разнообразни местообитания, наличието на непокътнати кътчета дива природа, множеството пещери и екстензивното земеделие в планинските и полупланинските райони.

Информацията е предоставена с любезното съдействие на БДЗП- Хасково.
Повече за прилепите: Тук.

Съобщение от БДЗП- Хасково

Уважаеми природолюбители, със съжаление ви уведомявам, че планираната за днес в 16 ч. Европейска нощ на прилепите в парк "Кенана" в Хасково се отлага поради прогнозите за лошо време и валежи! Моля да ни извините за причиненото неудобство и в скоро време ще ви информираме кога и къде събитието ще се проведе на закрито. Успешна седмица!   09.10.2011 г.