РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 20.09.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 септември (2)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Европейска нощ на прилепите – 2011г.
06/10/2011

За първи път  през тази година Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с национална кампания в десет града на България, между които и Хасково! 

     Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г.  От 1997г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Събитието се отбелязва в над 30 страни от цяла Европа, една от тях е България. В рамките на кампанията ще се проведат серия от събития, организирани от Центъра за изследване и защита на прилепите, Национален природонаучен музей- София,Зелени Балкани, БДЗП,ПП „Врачански Балкан“, Галерия прилепи, Национална скаутска организация на България, Клуб „Зелено Бъдеще“, Скаутски куб „Мадарски конник“, много доброволци и ентусиати. Кампанията се реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите. Тази година в България се включват 10 града последователно, като един от тях е Хасково. С различни дейности на открито, информационен щанд, мултимедийна презентация, търсене на прилепи с ултразвуков детектор и прилепски сладки ще отбележим това събитие на 9.10 2011 г. от 16 ч. в парк Кенана, на алеята срещу заведение "Фантазия" и площадката за скейтборд, съобщават организаторите  БДЗП и ПК "Аида". Центърът за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей  предлагат за всеки различни образователно- артистични работилници:
-Къде и как живеят те?- ще имате възможност да научите повече за скрития живот на прилепите - къде живеят и с какво се хранят (плодове, цветен нектар, кръв, насекоми). Какво да направим ако открием прилеп в къщи?  Как да изработим къщички за прилепи.
-Как летят?- Анатомично устройство на крилата им – прилики и разлики между прилепите и хората. Ще можете да се пробвате да полетите с прилепни крила, да си направите снимка за спомен с макета на най-големия прилеп в света, да повисите на въжена система. 
-Прилепите в нашето въображение- Суеверия, предразсъдъци, незнание; вещици, вампири, слуги на тъмни сили.
-Направи си сам различни сувенири, картини и украшения, оригами, прилепи от щипки за пране.
-Вечерта ще завърши с мултимедийна презентация и разходка с ултразвукови детектори за прилепи.

     Програмата на ООН за околната среда обяви 2011 г. за Международна година на прилепите. Кампанията е  насочена към опазването на тези бозайници в цял свят.  От известните 1100 вида прилепи около половината са застрашени от изчезване заради обезлесяването, човешката дейнос и болести. Прилепите са важни участници в екосистемите, защото помагат за поддържането на тяхното равновесие. Те изпълняват незаменими функции. Унищожават огромни количества насекоми (много от които вредители), осигуряват опрашването на цветовете и разпространението на семена на много видове. По този начин те “спестяват” на хората милиарди долари и осигуряват просъществуването на много видове и екосистеми. Прилепите са удивителни бозайници - единствените по рода си млекопитаещи, които могат да летят! Страната ни може да се похвали с много голямо видово разнообразие на прилепите. От срещащите се в Европа 35 вида, 33 се срещат у нас. Това се дължи на преходното ни географско разположение, мозайката от разнообразни местообитания, наличието на непокътнати кътчета дива природа, множеството пещери и екстензивното земеделие в планинските и полупланинските райони.

Информацията е предоставена с любезното съдействие на БДЗП- Хасково.
Повече за прилепите: Тук.

Съобщение от БДЗП- Хасково

Уважаеми природолюбители, със съжаление ви уведомявам, че планираната за днес в 16 ч. Европейска нощ на прилепите в парк "Кенана" в Хасково се отлага поради прогнозите за лошо време и валежи! Моля да ни извините за причиненото неудобство и в скоро време ще ви информираме кога и къде събитието ще се проведе на закрито. Успешна седмица!   09.10.2011 г.