РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Община Димитровград ще участва в Европейската седмица на мобилността
14/09/2011

     Община Димитровград  е официално регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността- 2011 г.  Под  мотото "В града без моята кола!"  на 22.09.2011г ще бъде затворен бул."Г.С.Раковски" в участъка, заключен между пресечките ул."Вилхелм Пик" и ул."Груди Кирков" за недопускане преминаването на МПС  и  обособяването му в пешеходна зона за 6 часа от  12.30 ч. до 18.30 ч. В кампанията ще вземе участие и местният Велоклуб "Орбита",  чрез организиране на демонстративно колоездене под  мото "Алтернативна мобилност!" по маршрут Димитровград- Хасково- Димитровград, стартът е в 15.00 ч. на 22 септември  пред Община Димитровград, а финалът е в 18.00 ч. на същия ден.

     На 16 септември - първият ден от  Седмицата на мобилността, РИОСВ - Хасково ще раздаде на най- малките възпитаници – подготвителните класове на ОУ ”Св.Ив.Рилски”- Хасково специални светлоотразителни значки за пешеходци с логото на кампанията. Училището работи по спечелен проект „Пазители срещу глобалното затопляне”, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси към Европейската програма „Коменски”. Възпитаниците на учебното заведение си партнират с ученици от Полша, Турция и Испания.  Светлоотразителни значки  ще получат и първокласниците от Дом „Ас. Златаров”- Хасково. Полезният аксесоар- светлоотразител, изработен по финландски лиценз,  може да се постави върху дреха като значка или медалион, на ръката като гривна или на велосипед. Екоинспекцията ще подари на децата освен специалнните светлоотразителни значки, така също разделители за книги, плакати и информационни материали, свързани с опазването на околната среда. Събитието ще бъде съпроводено и с кратка беседа по темата с образователна цел. РИОСВ предварително изпрати информация за Европейската седмица на мобилността до всички общини и училища в региона, някои от тях също ще организират свои инициативи.

     Група активни граждани за мобилността- Кърджали на 22.09.2011 г. от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще организират мероприятие стимулиращо използването на алтернативен, зелен транспорт. За целта след поискано разрешение от институциите (община, център за спешна помощ, полиция и пожарна) ще бъде затворена една от централните улици в града- бул. "България" между кръстовищата с ул. "Булаир" и ул."Миньорска", като на мястото ще се проведе инициатива в три основни направления:  Демонстрации със скейтборд, велопоход и фото изложба по темата. По време на събитието ще бъдат раздадени два вида листовки: За безопасно колоездене с информация за водачите на МПС (как да пазим колоездачите) и информация за велосипедистите- правила за движение по улицата, както и за безопасно преминаване на пешеходна пътека- за пешеходци и водачи. Предвидени са и значки по темата с текст: "За мобилност в гр.Кърджали". Формата на мероприятието е насърчителна и образователна, информираха организаторите. Районът ще бъде украсен с табелки с различни послания, насърчаващи алтернативнияте видове транспорт.

    Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска  мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.
Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят.  През миналата  година рекордният брой от 2221 града, представляващи около 227 милиона европейци, официално бяха регистрирани в кампанията. Общо 7506 постоянни мерки бяха изпълнени като те бяха основно фокусирани върху инфраструктурата, свързана с колоездачите и пешеходците, регулирането на трафика, подобряването на достъпа до транспорт и популяризиране на устойчивото поведение на пътя. За да успее да направи икономиката си енерго-ефективна и чиста, ЕС прие серия амбициозни цели, свързани с климата и енергетиката, които да бъдат постигнати до 2020 г., включващи намаление на емисиите на парникови газове с 20%, повишаване на енергийната ефективност с 20% и 20 %- ен  дял на консумация на енергия от възобновяеми източници.

     Критериите към участващите в кампанията общити са: Организиране на инициативи с дейности под мотото „Алтернативна мобилност“. Изпълнение на поне една нова постоянна мярка, която да допринесе за модалния трансфер от лични автомобили към безопасни за околната среда други видове транспорт. Когато е възможно, поне една от мерките  да бъде постоянно увеличаване на пространството за пешеходци, колоездачи и публичен транспорт (например затваряне на пътища, по-широк тротоар, нови ленти и алеи за автобуси и колоездачи, нова по-ефективна схема за трафик, понижаване разрешената скорост за движение в града). Организиране на събитието „В града без моята кола!“  и определяне на една или няколко зони само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за поне един ден.

     Местната власт  може да предприеме някои от следните дейности за популяризиране на алтернативната мобилност:
Да се развие устойчив план за градска мобилност.
Да се осигури сигурно и достъпно движение на пешеходци и колоездачи в рамките на града.
Да се инвестира в публичния транспорт, което ще доведе до неговото по-добро качество, редовност, надеждност, точност, сигурност, чистота и достъпност.
Да се въведат екологично чисти превозни средства в публичната администрация и бизнеса и тяхното устойчиво управление.
Да се работи с местния бизнес за подготвянето на планове за превоз до работното място.
Да се работи с училищата да се развият училищните планове за превоз.
Да се предприемат информационни кампании за окуражаване на гражданите и бизнеса да намалят употребата на автомобили.

     Гражданите могат:
Да заменят превоза с личния автомобил с ходенето пеша, колоезденето, публичния транспорт или като споделят колата си с още няколко пътника в същата посока.
Да изберат най-близкото училище за децата си и да участват в училищните инициативи, свързани с ходенето пеша до училище или с колело.
Да научат децата си как да използват публичния транспорт и да им помогнат с графика на превозните средства.
Да покажат на местната власт, че подкрепят мерките за подобряване на публичния транспорт и съоръженията за колоездачи и пешеходци.
Когато се налага да използват автомобилите си, да шофират възможно най-спокойно, за да могат да намалят емисиите, винаги да спазват ограниченията на скоростта и да поддържат автомобилите си в изправност.