РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 09.12.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 декември (3)
 ноември (6)
 октомври (2)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ отличи победителите в конкурса за есе „Моят принос в опадзването на околната среда”
13/05/2011

Конкурс организиран от РИОСВ- гр. Хасково за написване на есе на тема „Моят принос в опазването на околната среда”, посветен на Световния ден на климата- 15 май и на Международния ден  на биологичното разнообразие- 22 май


Жури в състав:

Мариана Чомпалова- експерт „Връзки с обществеността”- РИОСВ Хасково
Тюркян Салим- експерт "Биоразнообразие и защитени територии"- РИОСВ Хасково
Деляна Пейкова- педагог

Присъди следните награди:

І - во място: Атанас Георгиев Ангелов, ПГ по транспорт „Н.Й.Вапцаров”- гр. Хасково
ІІ - ро място: Джансу Рафет Рафет, ПГ по транспорт „Н.Й.Вапцаров”- гр. Хасково
ІІІ - то място: Ивета Недялкова Иванова, ОУ”Св.Св.Кирил и Методии”- гр. Хасково и Рая Русева Апостолова, ОУ”Ш.Петьофи”- гр. Хасково.

 

Част от посланията които децата споделиха чрез своите есета гласят:

"Живея в чудесен дом сред природата. За мен околната среда е част от моя живот. Затова се стремя да я опазвам чиста. Когато ходя с баща си в гората, палим огън само на определените места и не замърсяваме поляните, на които почиваме..."- Атанас Ангелов, ПГ по транспот- Хасково, 8 кл.

"За да живеем по-добре трябва да се съобразяваме с нуждите на природата и да спомагаме за съхраняването й... Според мен туризмът нанася много сериозни последствия върху природната среда, разрушава се по изкуствен път пейзажът, който е създаден в продължение за хиляди години по естествен път..."- Бейджан Арифов, ПГ по транспорт- Хасково, 9 кл.

"Могъществото на човека по отношение на природата става все по-голямо и продължава да нараства със страшна сила. Ние младежите трябва да се мобилизираме и да поработим по подобряването на околната среда и опазването на климата..."- Сладуна Илиева, ПГ по транспорт- Хасково, 9 кл.

"Не съм заклет еколог, но съм убедена че ние хората имаме вина. Ако я разделим на 6,8

млрд., всеки от нас носи една микроскопична част от нея. Аз поемам своята!..."- Джансу Рафет, ПГ по транспорт- Хасково, 9 кл.

" Щъркелите в нашия училищен двор се опитаха да си направят гнездо на едно дърво, но не успяха и нашият директор повика хора, за да направят основите на щъркеловия дом и така им помогнахме..." - Александра Агопян, ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”- Хасково, 4 кл.

"Миналата година пристигна една двойка щъркели в нашия училищен двор. Те много се мъчеха да си направят гнездо, но не успяха. Нашето училище им помогна да си направят основата...Дано да останат завинаги при нас!..."- Ивета Иванова, ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”- Хасково, 4 кл.

"Най- малката стъпка, която ние децата можем да направим за опазването на природата е да спрем да хвърляме боклуците си навсякъде. И както в дома си хвърляме отпадъците на определените за това места, така трябва да го правим и навън....Нека променим грозната картина, която виждаме понякога около нас, в по-добра! Нека живеем в хармония с природата! Аз съм убедена и вярвам, че тя ще ни се отблагодари за това..."- Анна Моллова, ОУ”Ш.Петьофи”- Хасково, 3 кл.

„ Необходимо е да се замислим за своето поведение в природата, за да я опазим...”- Ивана  Иванова, ОУ”Ш.Петьофи”- Хасково, 3 кл.

„Хората трябва да разберат, че природата не е даденост или играчка. Благодарение на природата  ние съществуваме и трябва да се отнасяме с уважение към нея, за да съществува Земята още дълго...”- Елица Ангелова, ОУ”Ш.Петьофи”- Хасково, 3 кл.

„Когато с моето семейство излизаме на пикник сред природата, не оставяме следи от огън или отпадъци, радваме се и се грижим за природата...” – Рая Апостолова, ОУ”Ш.Петьофи”- Хасково, 3 кл.

„Нашето семейство винаги изхвърля отпадъците на определените за това места. Когато се разхождаме сред природата се стараем да пазим чистота около нас. С няколко съседи се грижим за дръвчетата и градинката около нашия блок, но трудно ги опазваме... Предпочитаме да се придвижваме пеша и ползваме  личния ни автомобил само за големи разстояния...Освен това мисля, че хората използват много хартия в ежедневните си работи, въпреки че вече има компютри, а това означава отсечени дървета...Природата е най- ценното ни богатство и трябва да я пазим!”- Йоан Йорданов, ОУ”Св.Ив.Рилски”, 5 кл. 
 
     В конкурса имаха право да участват ученици от всички училища на територията на РИОСВ- Хасково. Най- активно се представиха училищата: ПГ по транспорт- гр. Хасково, ОУ „Св.Св. Кирил и Методии”- гр.Хасково и ОУ”Ш.Петьофи”- гр.Хасково. Те получиха комплекти информационно- образователни материали с екологична насоченост. 

     Тримата победители в конкурса получиха грамоти и енциклопедии за природата. Връчването на наградите се състоя на 13 май т.г, в 14.00 ч. в залата на РИОСВ- Хасково. Присъстваха победителите и участници в конкурса, техни учители и представители от екоинспекцията.