РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Световен ден на Земята- 22 април
21/04/2011

„Милиард действия в зелено”

Повече от 40 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазването на планетата. Тази година темата на Световния ден на Земята е „Милиард действия в зелено”. Тази тема признава правото на милиони индивидуални действия и фокусира вниманието върху личния принос на всеки човек в общия ни стремеж да живеем по устойчив начин.
Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година. Сайтът на кампанията httpwww.earthday.orgearth-day-2011 отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.
С над 45 милиона действия до този момент, „Милиард действия в зелено” е най-голямата екологична кампания в света, която вдъхновява и поощрява хората от всички националности, отделни индивиди и големи корпорации да извършат действие, което да помогне за намаляване на въглеродните емисии и да насърчава устойчивото развитие.
Каквото и да е действието, Денят на Земята е чудесен повод Вие да допринесете възможно най-много във вашата общност. Всички инициативи заедно не само ще окажат въздействие върху въглеродните емисии в света, но и ще покажат силата на малките всекидневни индивидуални действия в зелено.
При организирането и планирането на Вашето събитие по случай Деня на Земята, намерете начин да включите мотото на кампанията „Милиард действия в зелено”. Това може да включва  възможности за хората за извършат зелени дейности по време на събитието или  хората да се ангажират да действат за опазването на  околната среда в близко бъдеще. Така или иначе, се уверете, че действията са регистрирани в кампанията, така че милионите отделни зелени усилия да могат да бъдат точно отразени. Нека участници знаят, че те участват в най-голямото по рода си екологично движение, където всяко малко действие има значение. За да регистрирате дейностите, посетете сайта на кампанията www.billionactsofgreen.org
С хиляди събития и  един милиард участници, с този Ден на Земята можем да покажем на света, че всяко малко екологично действие има значение.

Десет идеи как всеки може да отбележи Деня на Земята – 22 април

Първият Ден на Земята през 1970 г.  поставя на дневен ред темата за опазването на околната среда с хиляди митинги и прояви. Това честване проправя пътя за приемането на закона за чистотата на атмосферния въздух и създаването на Агенция по околна среда в САЩ.
Мрежата на Деня на Земята тази година поставя темата на този ден обществеността  да говори за многото малки, индивидуални зелени актове, които се случват всеки ден. Изменението на климата засяга широк кръг хора и безспорно всеки един от нас може да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения в ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот.
Вашето събитие е от решаващо значение за постигането на „Милиард действия в зелено”. Организирайте свое събитие по случай Деня на Земята или  използвайте някои от идеите, изброени по-долу. Най-важното е да направите нещо забавно и ангажиращо, искаме хората да се вълнуват за опазването на околната  среда! Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме.

 -Организирайте поход, разходка, тичане, плуване  или колоездене по повод Деня на Земята.  

 -Организирайте събиране на старите електрически крушки и раздайте (или продавайте с отстъпка) енергийно-ефективни флуоресцентни крушки в квартала. 

-Обадете се на парковите дирекции и предложете да планирате почистване на парк, отстраняване на инвазивна растителност или засаждане на дървета.

 -Поканете експерт, който да обучи вашата група или общност
относно заплахите от изменението на климата и начините за преодоляването им.

 -Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C можем да намалим сметката за ток средно с 10% като това ще спести 300 кг емисии на C02  (въглероден  двеуокис)  годишно за всяко домакинство.

 -Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02  в дългосрочен период.

 -Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – Това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02  от всяко домакинство.

 -Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – Тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.

 -Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”.

 -Пестете водата като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ  и не ползвате пералня прекалено често.

 -Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг. емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг  емисии на парникови газове, както и 1 кг. преработена хартия спестява 1 кг. емисии на CO2.

 -Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.

 -Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 кмч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 кмч.

 -Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво изгорен от моторно превозно средство води до изпускане на 3 кг. CO2 в атмосферата. И много други …

Открийте какво работи добре и какво можете да подобрите следващия път.
Уточнете броя на зелените действия от вашето събитие и публикувайте резултатите онлайн на адрес  www.billionactsofgreen.org. Своите идеи може да споделите и на електронния адрес на РИОСВ- Хасково или да ги реализирате чрез участие в нашите предстоящи инициативи и  конкурси с природозащитна насоченост.

РИОСВ- Хасково кани всички заинтересовани институции, местни власти, неправителствени организации, бизнеса, училищата, детски градини, отделните хора да се включат със свои инициативи в отбелязването на Световния ден на Земята- 22 април, както и Международната година на горите- 2011 г.