РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 28.05.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Стартираха екоинициативи посветени на Международната година на горите
22/03/2011

Децата от първи до четвърти клас на  ОУ „Шандор Петьофи”- гр. Хасково с въображение и творчество  колективно изработиха макет на гора и тематична изложба, която от днес ще краси коридорите на училището по повод 2011 г.- Международна година на горите. Инициативата е на тема „Да опазим гората” и е дело на децата от начален курс, техните учители и родители.  Те се надяват, че ако успеят да опазят своята изкуствена гора, ще съумеят да опазят и истинката гора в природата. С много труд и творчество малките природолюбители са пресъздали различни дървесни видове и горски обитатели, съпроводени с информация за техните особености и местообитания. Учениците планират да посветят на гората и няколко от часовете по изобразителни дейности  и да обогатят  изложбата с нови творби, да се погрижат за засадените миналата година дръвчета, да облагородат и почистят училищния двор. Чрез СИП „Гражданско образование“ през тази година децата приоритетно ще работят по темата за опазването на природата и горите.

По повод 22 март- Световния ден на водата учениците  стартираха и образователна инициатива по темата. Училищните чешми осъмнаха с апликации на капки вода и позитивни послания посветени на значимостта и опазването чистотата на природата и водата. Първокласниците посетиха всяка класна стая носейки по две чаши с вода- чиста и мръсна, за да напомнят важността и безценната стойност на това природно богатство- водата. На инициативите присъства и представител от РИОСВ, който предварително предостави на училището полезни информационни материали за опазването на природата. 

Учениците от ПГЕТ „Захари Стоянов”- гр. Харманли стартираха поредица от инициативи по повод Международната година на горите още на 2 февруари- Световния ден на влажните зони, когато деветокласници проведоха открит урок  със специален гост инж. Мирослав Василев, специалист по озеленяване. Той обясни как изчезването на горите играе изключително важна роля за климата на дадено място. Учениците разсъждаваха по темата за значимостта на растетията, за зелените площи в и около гр. Харманли и Защитената местност „Дефилето”. Учениците от 9 и 10- ти класове организираха още конкурс за есе и изложба с фотографии, посветени на гората. Учебното заведение е определило и 4 свои млади фотографи, които ще участват в конкурса за рисунка и фотография на тема „Обичай гората”, организиран от РИОСВ – Хасково. Училището планира и екскурзия с 9, 10 и 11 класове до местността Перперикон край гр. Кърджали с цел запознаване с флората и фауната на района. През седмицата на гората 1-7 април учениците ще организират и акция по залесяване на училищния двор чрез засаждане на иглолистни дръвчета.

 

Изложби с детски рисунки и апликации, посветени на опазването на гората и природата организираха още школата по изобразителни дейности към Младежки център- Хасково, Детски градини № 3 и 17 – Хасково. ОДЗ „Слънце”-  гр. Димитровград засадиха дръвчета в двора на детската градина, а на 1 април планират празник посветен на Международния ден на птиците.  ЦДГ "Детски свят"- гр. Харманли също засадиха дръвчета в двора на детската градина. Децата работят целогодишно по проект "Една Земя, един дом, едно бъдеще". През седмицата на гората 1-7 април планират тематична изложба и пленер в ЗМ "Дефилето", а на 19 април - голям екоспектакъл в читалището. Много училища в региона също организираха инициативи по темата.

 

РИОСВ - Хасково организира конкурс за детска рисунка и фотография, посветени на Международната година на горите и изложба, която ще бъде открита на 1 април т.г. Към настоящия момент са предоставили свои творби над 60 участници от Хасково, Кърджали, Димитровград и др. в категориите „Детска рисунка” и „Фотография”. Специално жури ще отличи победителите за които са предвидени грамоти и награди. Една от приоритетните цели на регионалната екоинспекция през годината е повишаване информираността и екологичното възпитание на подрастващите чрез съвместни инициативи и предоставяне на полезна информация с екологична насоченост на детските градини и училищата на територията на областите Хасково и Кърджали.

 

Снимки: Галерия, раздел: Приятели на природата и Конкурс "Обичай гората".