РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 24.04.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ Хасково с номинация "Институция, най- добре организирала предоставянето на информация за граждани"
20/09/2010

 28 Септември- Международен ден на правото да знам 

Сайтът на РИОСВ- Хасково е сред номинираните от Програма Достъп до Информация за принос в областта на свободата на информация в категорията "Институция, най- добре организирала предоставянето на информация за граждани" (централни, териториални и местни органи на власт).  Специално 10- членно жури ще определи победителите и за осми пореден път  на церемония в Националния пресклуб на БТА  ще бъдат връчени годишните награди по случай 28 Септември- Международният ден на правото да знам.

Другите претендетни за наградата са: Областна администрация– Разград, Общините Габрово, Бургас, Казанлък, Козлодуй и Перник, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Басейнови Дирекции за Управление на Водите– Пловдив, Благоевград и Варна. Миналага година наградата ”Златен ключ" в тази категория бе присъдена на Министерство на финансите, а почетната грамота на Министерски съвет.

 

Годишните награди, посветени на 28 септември, Международния ден на правото да знам се организират ежегодно от 2003 г.и са разпределени в седем категории- пет положителни и две отрицателни. Идеята на инициативата е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение. Организаторите на идеята напомнят, че правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права, то е важно условие за открито и отговорно управление, условие за участието на хората в процеса на взимане на решения. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2010 г. в България е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) и Фондация "Америка за България".

 

Сайтът на регионалната екоинспекция за миналата година е регистрирал над 8 000 посещения, като от началото на тази година броят им е над 9 500. На страницата се предоставя актуална информация относно работата на инспекцията, екологичното законодателство, опазването на околната среда и различни екоинициативи. От началото на годината в екоинспекцията са постъпили 21 заявления за достъп до обществена информация. Съгласно Закона за достъп до обществена информация и Закона за опазване на околната среда, всеки гражданин има право на достъп до информация за състоянието на компонентите на околната среда и факторите, които могат да им окажат въздействие.

 

По повод 28 септември Програма Достъп до Информация ще проведе срещи- дискусии с журналисти от местни и регионални медии на тема „Местните медии и свободата на информация в България”. Дискусията в Хасково ще се проведе на 4 октомври. Целта е да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които предоставя Закона за достъп до обществена информация. Срещите се провеждат с финансовата подкрепа на ФМ на ЕИП (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) по проект "Разяснителна кампания за новите стандарти за достъпа до информация" (Договор №ПО3-20-00) чрез Фондация за реформа в местното самоуправление в партньорство с Фондация ЕкоОбщност.