РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

събота, 23.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ Хасково с номинация "Институция, най- добре организирала предоставянето на информация за граждани"
20/09/2010

 28 Септември- Международен ден на правото да знам 

Сайтът на РИОСВ- Хасково е сред номинираните от Програма Достъп до Информация за принос в областта на свободата на информация в категорията "Институция, най- добре организирала предоставянето на информация за граждани" (централни, териториални и местни органи на власт).  Специално 10- членно жури ще определи победителите и за осми пореден път  на церемония в Националния пресклуб на БТА  ще бъдат връчени годишните награди по случай 28 Септември- Международният ден на правото да знам.

Другите претендетни за наградата са: Областна администрация– Разград, Общините Габрово, Бургас, Казанлък, Козлодуй и Перник, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Басейнови Дирекции за Управление на Водите– Пловдив, Благоевград и Варна. Миналага година наградата ”Златен ключ" в тази категория бе присъдена на Министерство на финансите, а почетната грамота на Министерски съвет.

 

Годишните награди, посветени на 28 септември, Международния ден на правото да знам се организират ежегодно от 2003 г.и са разпределени в седем категории- пет положителни и две отрицателни. Идеята на инициативата е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение. Организаторите на идеята напомнят, че правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права, то е важно условие за открито и отговорно управление, условие за участието на хората в процеса на взимане на решения. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2010 г. в България е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) и Фондация "Америка за България".

 

Сайтът на регионалната екоинспекция за миналата година е регистрирал над 8 000 посещения, като от началото на тази година броят им е над 9 500. На страницата се предоставя актуална информация относно работата на инспекцията, екологичното законодателство, опазването на околната среда и различни екоинициативи. От началото на годината в екоинспекцията са постъпили 21 заявления за достъп до обществена информация. Съгласно Закона за достъп до обществена информация и Закона за опазване на околната среда, всеки гражданин има право на достъп до информация за състоянието на компонентите на околната среда и факторите, които могат да им окажат въздействие.

 

По повод 28 септември Програма Достъп до Информация ще проведе срещи- дискусии с журналисти от местни и регионални медии на тема „Местните медии и свободата на информация в България”. Дискусията в Хасково ще се проведе на 4 октомври. Целта е да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които предоставя Закона за достъп до обществена информация. Срещите се провеждат с финансовата подкрепа на ФМ на ЕИП (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) по проект "Разяснителна кампания за новите стандарти за достъпа до информация" (Договор №ПО3-20-00) чрез Фондация за реформа в местното самоуправление в партньорство с Фондация ЕкоОбщност.