РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 17.04.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

От 2011- та без найлонови торбички!?
29/07/2010

     От началото на следващата година е възможно да бъде прекратено използването на найлонови торбички за еднократна употреба. Това заяви преди дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред средствата за масова информация. Високи такси и големи санкции са механизмите, чрез които използването и предлагането на торбички за многократна употреба се очаква да заменят найлоновите от догодина. 82 % от хората са съгласни да пазаруват с пликове за многократна употреба, сочат резултатите от социологическо проучване  на екоминистерството. Останалите според проучването биха се лишили от удобството на найлоновите пликчета, единствено ако търговците спрат да ги предлагат.

     Обсъждането на въпроса кога България ще настигне повечето европейски страни по употреба на хартиени и платнени торби е била темата на провелата се среща с асоциацията на предприятията, които обработват полимери и произвеждат найлонови торбички с цел да се прецени доколко те могат да пренастроят производството си така, че да преминат към производство на биоразградими торбички. Крайната цел е въвеждане на допълнителна такса спрямо употребата на найлоновите, които да направят скъп този продукт, така че конкурентният, биоразградимият да бъде по- евтин, за да се прилага той. Законът за управление на отпадъците вероятно в края на годината ще претърпи още едно изменение, ще бъде променена и тарифата за таксите, които се събират в момента в министерството на околната среда, прогнозират екоекспертите. Пътят по който ще се реализира този порект е от една страна, създаване на необходимите предпоставки нашите предприятия да настроят  производството си към биоразградими торбички, от друга страна, създаване на икономически лостове, които да направят неприложими найлоновите торбички. Сформирана е и работна група между представители на екоминистерството, сдружението на общините и Министерството на правосъдието, която ще обсъжда възможността за въвеждане на обществено полезен принудителен труд за нарушителите на разпоредбите за обществения ред.  

     Найлоновите торбички на практика завладяват хранителния пазар още от 1977 г., когато за пръв път влизат в употреба. Сега 80% от всички пликчета, използвани по магазините в Европа са найлонови. По данни на Агенцията за защита на околната среда, времето необходимо на тези торбички да се разградят може да е повече от 1000 години през които ще изпускат вредни материали в почвата. Стотици хиляди птици и морски животни умират всяка година при сблъсък с тези отпадъци. Различни вериги супермаркети и магазини по света предлагат на клиентите си книжни или други видове еко- торбички от рециклирани материали, но найлонът доминира. Има и друг заместител на найлоновите и хартиени торбички – торбите от плат, които могат да бъдат многократно използвани. 

     В България все още е трудно да се забележат някакви решения по проблема с пликчетата. Почти всички хранителни магазини предлагат безплатни найлонови торбички на куповачите, други слагат цена на торбичките, но не предлагат алтернативи и така отново принуждават клиентите си да ги ползват. Забелязва се въвеждане използването на биоразградими торбички в отделни търговски вериги. Много български общини планират въвеждане на задължението всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца. 

     Преди 2 години свиленградското с. Мезек се обяви за екоселище и стартира инициатива жителите му да пазаруват само с многократни торбички от плат с надпис, предупреждаващ за вредата от полиетиленовите. В двата магазина в селото са се предлагали еко- чантите безплатно, а найлововите срещу "глоба" от 10 ст.  В нашия регион само една димитровградска фирма е производител на хартиени  биоразградими торби за пазаруване. Към настоящия момент сред местните граждани, надмощието е в полза на полиетиленовите торбички, което няма да продължи дълго, защото употрета им се забранява в цяла Европа.