РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 24.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Зелени съвети
05/07/2010

Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Движете се! Оставете колата и ходете пеша, карайте колело, използвайте градския транспорт. Не само ще поддържате формата си, но и ще помогнете да се намалят задръстванията, замърсяването на въздуха, шума и произшествията.

Трябва да стигнете бързо донякъде? Колите често замърсяват въздуха повече при кратки пътувания, когато двигателят е студен, затова по-добре отидете пеша или с колело.

Не пропускайте редовното техническо обслужване на вашия автомобил. Проверявайте редовно вредните емисии, които изпуска автомобилът ви. Катализаторът се нуждае от редовна поддръжка.

Отивате на работа? Помислете дали не можете да пътувате в една кола заедно с повече хора или с градския транспорт, вместо да използвате собствения си автомобил. Ако все пак ще карате, разучете кои от колегите в офиса ви живеят близо до вас и им предложете да се редувате.

Добре си помислете, преди да си купите нова кола. Може да е по-ефикасно да използвате други форми на транспорт, отколкото да поддържате кола само за пътувания в събота и неделя.

Използвайте куриери на колела! Ако в работата ви се налага често да изпращате писма и колети из града, използвайте куриерски услуги на колела, ако има такива. Велосипедите преодоляват задръстванията, бързи са, а и така ще допринесете за подобряването на качеството на въздуха във вашия район.

Знаете ли, че можете да намалите замърсяването на въздуха като рециклирате отпадъците си? Ако рециклирате стъкло, хартия, батерии, моторно масло и алуминиеви консервни кутии, тези материали ще могат да се употребят повторно и така ще намалите обема на отпадъците с до 70%.

Когато е много горещо, използвайте обществения транспорт вместо автомобила си. Емисиите на отработилите газове взаимодействат със слънчевата светлина и топлината и образуват замърсители на въздуха като тропосферния озон. Той е основната съставка на лошокачествения въздух и фотохимичния смог, който може да доведе до проблеми с дишането.

Помислете, преди да си купите джип. Освен че поддръжката им е много скъпа, джиповете имат висока консумация на гориво. Те отделят два пъти повече въглероден оксид, въглеводороди и азотен диоксид от обикновените коли. Тези химически вещества допринасят за замърсяването на въздуха, както и за глобалното затопляне!

Затворете крана на чешмата! Не хабете вода, докато си миете зъбите или се бръснете, и ще спестявате близо 10 литра всеки път. Налейте си вода в чаша и затворете крана – така ще използвате само колкото ви е необходимо.

Инсталирайте водомер, за да следите колко вода изразходвате. Домакинствата с водомери използват водата по-икономично и в крайна сметка така спестяват и пари.

Жадни ли сте? Напълнете кана с вода и я дръжте в хладилника, вместо всеки път, когато ви се допие студена вода, да изчаквате водата да се източи.

Защо да прахосвате? Кипвайте само толкова вода, колкото ви е необходимо за чашата кафе или чай.

Вземете си бърз душ вместо вана. Душовете изразходват три пъти по-малко вода! Това е истина, само ако траят не повече от пет минути. Така че не се бавете под душа и нагласете часовника да звъни, за да си следите времето следващия път!

Инвестирайте в „малоструен душ“ за икономия на водата. Той разпръскват водата на фини капчици и засилва водната струя, използвайки по-малко вода.

Намалете употребата на вода в домакинството си. Ако инсталирате аератори и ограничители на крановете, струята ще е по-силна, но ще се състои от по-малко вода и повече въздух. Крановете с аератори намаляват разхода на вода с 30-40 %.

Пуснете „hippo” в казанчето на тоалетната чиния! Намалете разхода на вода в тоалетната, като пуснете в казанчето „hippo” или друго устройство, намаляващо количеството вода, което изтича при дърпането на сифона. Ако смятате да купувате ново казанче, вземете си система с двоен бутон за икономия на водата.

Пускайте съдомиялната само когато е пълна изцяло. По този начин ще използвате по-малко вода, отколкото ако миете чиниите на ръка.

Търсете еко-етикета! Когато купувате нова перална машина, търсете енергоспестяващи модели, които използват най-малко количество вода. За повече информация посетете уебсайта на европейския еко-eтикет, където ще намерите списък на енергоспестяващи уреди.

Не изхвърляйте отпадъци в тоалетната чиния ! Памучни тампони, клечки за уши и кърпички за почистване на грим. Изхвърляйте ги в кошчето за боклук, където им е мястото.

Градинският ви маркуч може да излее 18 литра вода в минута. Вместо него използвайте обикновена градинска лейка и така сериозно ще намалите загубата на вода. Друг вариант е да прикачите пистолет за поливане на маркуча, за да контролирате водната струя.

Напоявайте обилно, вместо да пръскате! Вместо да пръскате всеки ден растенията в градината, напоявайте ги обилно два пъти седмично. По този начин повече вода ще бъде поета от тях, вместо да се изпари.

Събирайте дъждовна вода! За поливане на градината, вместо да използвате ценна питейна вода. Не забравяйте да проверявате прогнозата за времето, преди да полеете градината – може би скоро ще завали.

Мийте колата си сами, като използвате кофа, гъба и сапун. Така ще изхабите само няколко литра вода, докато на автомивка се използват от 32 до 150 литра всеки път. Ще постигнете същия резултат, но с много по-малко вода.

Мулчирайте растенията – и стайните, и градинските. Мулчирането предпазва от плевели; защитава растенията като поддържа почвата прохладна; намалява изпаряването и стягането на почвата. Проявете творчество и използвайте камъчета, дървесни стърготини, дребен чакъл, кокосови черупки, декоративни шишарки, топчета, керамични парчета, трева или листа. Не мулчирайте прекалено близо до стъблата, за да не изгният растенията през зимата.

Ако имате градина, добър начин да подпомогнете биологичното разнообразие е да направите езерце. Жаби, водни бръмбари, езерни охлюви и понякога водни кончета ще използват езерцето. Запомнете обаче, че златните рибки ядат попови лъжички и ги избягвайте!

Използвайте колкото се може по-малко препарати против плевели и инсектициди. Те могат да убият полезни животинки и растения, които не сте имали намерение да унищожавате, особено ако достигат до езера и потоци. Има много други начини, които не вредят на дивата природа.

Пестицидите съдържат опасни и вредни отровни химикали, които застрашават човешкото здраве. Остатъци от градинските пестициди и инсектициди може да останат в къщата ви. Свържете се с местните власти за информация къде е безопасно и редно да ги изхвърлите.

Унищожавайте плевелите с вряла вода или просто ги изгаряйте. Полетите с вряла вода плевели ще почернеят след няколко часа и ще загинат. Няма да има отровни остатъци и мястото ще е безопасно за игра на децата.

Градините могат много да допринесат за биологичното разнообразие на градовете. Те осигуряват подслон, храна и пътеки на таралежи, язовци, птици и пеперуди. Ако имате градина, направете я по-ценна като посадите плодни дръвчета и цъфтящи растения. Калината, птичето грозде и глухарчето например служат за храна и убежище на много безгръбначни.

Дайте добър пример! Насърчавайте хората в квартала ви да създават „горещи точки“ на биологичното разнообразие. Как? Съседните градини могат да се превърнат в био-коридор, свързващ дивите животни с местния парк или зелена площ.

Дръжте кучето си на каишка, ако има вероятност да избяга и обезпокои дивите животни. Пазете птиците, които гнездят през ранната пролет и лято, а през зимата тези, които спят и се хранят. Имайте го предвид, когато разхождате кучето си!

Изхвърляйте, не изливайте! Всичко, което изсипвате в канала, мивката или тоалетната може накрая да се озове в реките или морето! Никога не изхвърляйте масла, смазки или опасни течности като разредители или неизползвана боя, като ги излеете в канала. Вместо това ги съберете в един кашон и ги изхвърлете с останалия боклук. Оставете ги в оригиналните им опаковки, за да избегнете химични реакции. Така по-лесно ще бъдат забелязани при събирането на боклука. Ако е възможно, занесете ги в местния център за събиране на отпадъци.

Не купувайте дървен материал от нелегални търговци! Нелегалната търговия с тропическа дървесина спомага за унищожаването на горите. Много търговци вече продават дървен материал с удостоверение, че е проверен и оценен. Следващия път, когато купувате дървесни продукти, проверете имат ли етикет, например на Съвета по стопанисване на горите (FSC).

Когато пътувате до екзотични места, избирайте внимателно сувенирите. Търговията с предмети като дърворезби, червени корали или украшения с кожа или пера често е регулирана и се изискват разрешителни за износ. Проверете правилата, тъй като има строги закони за износа на диви растения и животни и рискувате сувенирите ви да бъдат конфискувани.

Проявете творчество и създайте кътче от дивата природа в градината си! Така не само ще създадете естествен резерват за вас и семейството ви, но и ще привлечете пеперуди и ще създадете убежище за жаби, бозайници и насекоми.

Подпомагайте националните паркове! Посещавайте природните резервати и паркове, за да покажете подкрепата си за тяхното създаване, запазване и дори разширяване. Не забравяйте да оставите тези места във вида, в който сте ги намерили.

Съхранявайте водата като оставите моравата да порасне. Оставете тревата да расте по-висока и ще подпомогнете растежа на корените й. Така ще й дадете възможност да се саморазсажда. Ако окосите пътека в средата на моравата, ще стане ясно, че не сте я занемарили, а искате да изглежда така.

Гниещият пън е малък природен резерват сам по себе си! Ако премахнете умрелите или умиращи дървета в гората, част от естествения хранителен цикъл може да изчезне. Липсата на изсъхнали дървета намалява разнообразието на видовете с около 20 %. Не изхвърляйте сухите дървета от двора си, защото рискувате да унищожите хиляди видове безгръбначни и гъби.

Насадете растения с добавъчни корени, за да предотвратите ерозията на почвата. Например лавандулата има дълбоки корени, които образуват гъста мрежа, укрепваща почвата.

От разстояние… Наслаждавайте се на дивата природа, но наблюдавайте животните от разстояние и не ги хранете. Запомнете, че миризмата, която остава след като докоснете гнездо или леговище, може да прогони родителите завинаги. Вместо да ги докосвате, постарайте се да научите повече за тях и за това как бихте могли да помогнете за опазването им.

Участвайте в следващото преброяване на птиците в страната ви. Не само ще дадете своя ценен принос в преброяването на птиците, но и ще се научите да различавате орехчетата и червеношийките, а и ще прекарате един ден сред природата.

Когато сте на екскурзия, не оставяйте нищо след себе си, особено боклук.  Ако по пътя си видите нещо, което други са оставили след себе си, проявете чувство за отговорност и го вземете.

При възможност, избирайте произведена по биологичен начин риба като морски костур, сьомга и пъстърва. Рибата, която не е биологично отгледана, приема големи количества химикали и антибиотици, които могат да се отразят на другите животни от хранителната верига. Струва си да научите и че за отглеждането на 3 кг. питомна сьомга във водно стопанство са необходими 15 кг. дива риба, които й служат за храна и мазнина.

В чест на новороденото бебе в семейството ви посадете дърво. Освен щастливия спомен, това дърво ще ви дава сянка, ще създаде малка екосистема и ще произвежда кислород.

Научете повече за специалните видове флора и фауна в мястото, където живеете. Застрашени видове могат да се открият във всички екосистеми, малки и големи. Проучете кoи видове са сред застрашените във вашия район и подпомагайте опазването на средата им.

Ако отидете на почивка в някой тропически залив или близо до коралови рифове, не докосвайте и не стъпвайте върху коралите. Когато се гмуркате, не си отчупвайте парченца от коралите за сувенир. Кораловите рифове са много ценни и са на изчезване.

Създайте малка екосистема ! в градината си или в парка, като натрупате пънове в някой отдалечен ъгъл. Те ще дадат подслон на таралежи и различни видове жаби. Ако заровите пъновете наполовина в пръстта, ще насърчите и бръмбарите рогачи, тъй като те обичат изгнило дърво. Купчина камъни пък ще прислони най-разнообразни насекоми и паяци.

Знаете ли, че? Някои хартиени продукти, които не могат да се рециклират, като кърпички, салфетки и картони за яйца, могат да се добавят към торището ви. Техните фибри ще вентилират компоста и ще помогнат на организмите, които допринасят за разлагането.

Изберете си любимец внимателно и помислете добре, преди да купите екзотично животно. Влечугите, птиците и рибите често са извадени от естествената им среда. Черният пазар за екзотични животни е унищожил цели видове и продължава да е най-бързо растящият сектор на пазара за домашни любимци.

Ако искате ваканцията ви да е необикновена, защо не помогнете за опазването на природата? Много туристически компании предлагат такива пътувания. Ще имате възможност да работите с всеотдайни хора и да дадете своя принос за опазването на околната среда.

Отгледайте си зеленчукова градина или просто няколко сандъчета на прозореца. Ще имате вкусни и пресни зеленчуци без пестициди.

Помогнете за почистването на мястото, където живеете. Всяка година на Световния ден на околната среда училищата и природозащитните организации по света организират кампании за почистване. Присъединете се! Не само ще направите квартала си по-красив, но и ще научите повече за животните и растенията, които живеят наоколо.

Търсите нови растения за градината си? Внимавайте какво купувате за градината си. Хората са едни от основните виновници за разпространението на инвазивни видове, особено растителни. Повечето от тези видове са разпространени с декоративна цел. Постарайте се да научите дали желаното от вас растение е присъщо за вашата околна среда.

Купувайте пресни плодове и зеленчуци местно производство! Или направо от производителя, или от местния селскостопански пазар. Сезонните плодове и зеленчуци са полезни и за вас, и за околната среда. Скъсяването на разстоянието, от което пътува храната ви и липсата на пакетиране намаляват замърсяването и боклука.

При възможност преминете към биологични храни! При производството на биологични храни не се използват изкуствени пестициди, отделят се по-малко газове, предизвикващи парников ефект, и има повече възможности за биологично разнообразие в селскостопанските райони.

Яжте месо умерено! Ако ядете месо, опитайте се да намалите количеството и наблегнете на качеството. При производството на месо се консумират огромни количества енергия не само за отглеждането и транспортирането на храната за животните, но и за отопление, климатизация и осветление на обширните животински ферми. Преминаването към диета с по-малко месо помага на околната среда, а и е полезно за здравето ви. По-добре е да купувате месо от местни производители, за предпочитане биологично.

Салфетките за еднократна употреба често са безплатни, но това не е причина да ги хабим. Няма нужда да вземате цяла шепа, една или две ще са ви повече от достатъчни. Въздържайте се и дърветата ще са ви благодарни!

Яжте сезонни плодове и зеленчуци. Те са по-вкусни, по-полезни и отглеждането им въздейства по-малко на околната среда.

Преценете консумацията си на млечни продукти. Производството на масло, сирене и други млечни продукти с високо съдържание на мазнини спомага за отделянето на повече газове, предизвикващи парников ефект, както и за eутрофикацията на подпочвените води, реките и моретата. Запомнете, че около 70 % от всички селскостопански земи се използват за отглеждане на добитък.

Купете си кутия за обяд. Вместо алуминиево фолио, ако е нужно, използвайте прозрачно фолио и хартия, за да опаковате обяда си. Като намалите опаковките, ще намалите и боклука, който изхвърляте, а това е добра новина за околната среда!

Не пускайте пералнята или съдомиялната, ако не са пълни догоре с пране или съдове. Те използват еднакво количество електричество и вода, независимо дали са пълни или празни, така че е по-добре да ги използвате по най-оптималния начин.

Оставяйте горещата храна да изстине, преди да я приберете в хладилника, и размразявайте храната от фризера в хладилника. И едното, и другото ще ви спестят пари от сметката за електричество. Не дръжте вратата на хладилника отворена по-дълго, отколкото ви е необходимо.

Вземете си душ вместо вана! Така ще ограничите разхода на вода с една трета! Спирайте водата, докато се сапунисвате, и избягвайте дългите душове. При вземането на душ се изразходват около 30 до 80 литра, а на вана – от 150 до 200 литра скъпоценна вода. Инсталирайте си „малоструен душ“ и добре си помислете, преди да купите турбо душ.

Искате да премахнете котления камък? Вместо с химически препарати, опитайте да премахнете котления камък от плочките, крановете, чайниците и ютиите с оцет.

Купувайте екологично чисти препарати за съдомиялни. Те се разграждат биологично, по-слабо замърсяват водните басейни и чистят толкова ефективно, колкото и препаратите, които не са екологични. Потърсете екологично чисти препарати за съдомиялни с логото на цвете на европейския еко-етикет (проверете на www.eco-label.com какво се предлага във вашата страна).

Планирате да ремонтирате къщата или апартамента си? Потърсете начини да намалите разхода на енергия за отопление и климатизация, например като уплатните прозорците и вратите, или като изолирате или смените прозорците. Днес вече могат да се строят и „въглеродно неутрални“ къщи.

Ще си купувате ново печатащо устройство? Изберете принтер с мастилени касети, предназначени за допълване с мастило, който е едновременно икономичен и екологичен. Ако принтерът ви не е такъв, не пропускайте да рециклирате използваните касети, като ги връщате в магазина, откъдето си купувате нови.

Инвестирайте в зареждащи се батерии, вместо да купувате еднократни. Така ще спестите пари в дългосрочен план. Ако искате още повече да опазите околната среда, купете си зареждащо устройство със слънчево захранване.

Откажете се от продуктите за еднократна употреба! Днес използваме все повече еднократни продукти като пластмасови самобръсначки, чаши, хартиени кърпи, мокри кърпички, пелени, найлонови торбички, салфетки и дори фотоапарати за еднократна употреба. Те не само обикновено излизат по-скъпо в дългосрочен план, но и производството им изразходва повече ресурси и енергия, отколкото направата на същите продукти за многократна употреба.

Когато пазарувате електроника, предпочитайте енергоспестяващи продукти. Ориентирайте се по енергийните етикети(A++, A+, A, B), а за офис оборудването – по етикета “Енергийна звезда”. В дългосрочен план те ще ви спестят пари от сметката за електроенергия. Посетете уебсайта на ЕС: www.eu-energystar.org, за да видите кои продукти имат този етикет.

Затворете кръга! Пазарувайте продукти, изработени от рециклирани материали. Кой друг трябва да купува продуктите, направени от материали, които вие изхвърляте за рециклиране?

Когато ще приготвяте хубаво ястие, пазарувайте продукти с марката на Феъртрейд (Fairtrade)! Феъртрейд се грижи производителите от южните страни да получат полагащия им се дял. Има и много продукти, които са едновременно биологични и носят етикета на Феъртрейд.

Не изоставяйте кварталните си магазинчета. Новите супермаркети намаляват клиентелата на малките магазинчета. Замърсяването и задръстванията значително ще намалеят, ако потребителите пазаруват от кварталните си магазини, вместо да пътуват дълги разстояния до извънградските търговски центрове.

Купувайте дълготрайни цветя в саксии! Когато ви обземе желание да подарявате цветя, изберете растение в саксия от местен доставчик. Много от екзотичните цветя се отглеждат в парници на далечно разстояние от вас. Освен разходите за транспорт, понякога цената за обществото и околната среда също е висока. Например, в Колумбия производителите на цветя употребяват огромни количества вредни пестициди, а в Кения за градинарство се използва много вода, което намалява местните водни ресурси. Друга възможност е да поискате в цветарския магазин цветя с етикета на Феъртрейд или биологично произведени цветя.

Купувайте електронни музикални файлове от интернет и замърсявайте по-малко! Ще си спестите ходенето до музикалния магазин, а и ще допринесете за намаляването на компактдисковете, пластмасовите кутийки, опаковките и транспортирането, а и ще спестите малко пари, разбира се.

Купувайте каквото ви е необходимо, а не каквото желаете! Ако всички на земята живееха като европейците, щяха да са ни необходими ресурсите на три планети. Не попадайте в капана на консуматорството. Направете си списък за пазаруване с нещата, които наистина са ви необходими, вместо да вземате ненужни стоки, които само си мислите, че ви трябват. Така ще спестите и пари.

Увеличете възможностите на компютъра си! ЕАОС инсталира допълнителна памет на всички компютри в офисите си. По този начин животът на компютрите бе удължен с още две години и бе предотвратено изхвърлянето на много електронни отпадъци.

Изхвърляйте лекарствата на правилните места! Сметищата и канализацията не са място за лекарствата с изтекъл срок на годност. Занесете ги в определените пунктове за разделно събиране на отпадъците или ги върнете в аптеката.

Не изхвърляйте касетите на принтера си. Рециклирайте ги! Повечето магазини за канцеларска техника и стоки приемат старите ви използвани касети, когато си купувате нови.

Имате обемисти отпадъци за изхвърляне? Когато искате да се отървете от обемисти отпадъци, занесете ги в център за разделно събиране на обемисти отпадъци или извикайте специална фирма да ги прибере. Професионалистите ще сортират отпадъците и ще изпратят за рециклиране каквото е възможно. Някои вещи като хладилници и други електроуреди трябва да се рециклират правилно, за да не замърсят околната среда. Можете да пуснете обяви по интернет и във вестниците, за да продадете тези неща, които все още могат да се употребяват.

Когато дойде време да сменяте акумулатора на колата си, рециклирайте стария акумулатор. Свържете се с местните власти, за да ви препоръчат специално място за изхвърляне на акумулатори или автосервиз, който ги събира за рециклиране и правилно изхвърляне.

Изхвърляйте отровните отпадъци на правилните места! Най-добрият начин да изхвърлите боя е да я занесете в местния специализиран център за събиране и третиране на отпадъци. Ако нямате достъп до такъв център, оставете боята да изсъхне напълно и добавете към нея дървени стърготини или абсорбентен материал за котешка тоалетна, преди да я хвърлите в контейнера за боклук. Не я изсипвайте в канализацията, защото е отровна и може да попречи на процесите в пречиствателните станции за отпадъчни води.

Тече ли маслото на колата ви? Знаете ли, че по-голямата част от петролното замърсяване в океаните се дължи на човешка дейност на сушата, а не на изпускане на петрол от танкери? Ако забележите, че от колата ви тече масло, веднага отстранете повредата! Никога не изхвърляйте старото масло в уличната канализация.

Помислете си добре, преди да купите още играчки на децата си. Много от тях се използват съвсем за кратко и после се изхвърлят. Избирайте висококачествени и дълготрайни играчки, с които могат да си играят няколко поколения деца. Ще дадете втори живот на старите играчки, ако ги продадете на пазар за повторна употреба, а и децата ви и вие самите ще се позабавлявате добре.

Едновременно влезте във форма и опазвайте околната среда! Пътуване на разстояние до три километра може да ви отнеме по-малко време, ако ходите пеша, карате колело или дори, ако се качите на автобуса. Ако децата ви придружават, вземете и скейтборд, въже за скачане, ролери, кънки или „бъги борд“ за детската количка! Спомнете си колко весело беше, когато бяхте малки.

Давайте добър пример! Ходете пеша или карайте колело до работата си, когато е възможно, и дайте добър пример на децата си. Насърчавайте ги да ходят пеша, да карат колело или да пътуват с автобуса до училище всеки ден! Това ще е добре и за здравето им, и за околната среда.

Пътувайте заедно! Ако живеете далече от училището на децата си, вместо да ги карате дотам и обратно всеки ден, разделете отговорността с други родители и се редувайте. Така ще спестите време и бензин и ще опазвате околната среда.

Поддържайте гумите добре напомпани. Така ще намалите износването и ще удължите живота им, което ще ви спести пари. Ще икономисате и ценни суровини: за направата на една нова гума отиват 27 литра суров петрол. Лошо напомпаните гуми могат да увеличат консумацията на гориво с 10%. Проверявайте гумите поне веднъж месечно. Ще ви отнеме само няколко минути.

Споделете автомобила си! Ако трябва да пътувате с кола до работата си, пътувайте заедно с други хора и се редувайте.

Намалете скоростта! Когато шофирате, карайте с постоянна скорост и предвиждайте какво предстои. Избягвайте в максимална степен рязкото увеличаване и намаляване на скоростта. Така ще намалите разхода на гориво на колата си.

Сменяйте маслото на колата си в автосервиз. Закарайте колата си на автосервиз, за да й сменят маслото. Там ще вземат старото масло за рециклиране.

Ако пътувате със самолет, компенсирайте въглеродните емисии, причинени при полета. Много авиокомпании и туристически агенции предлагат сред услугите си възможността да купите въглеродни кредити.

Бъдете новатори! Борете се на работното ви място да бъде създадена трайна транспортна политика по отношение на служебните командировки. Можете да купите въглеродни кредити за компенсация на въглеродните емисии, причинени при полета, да намалите срещите, за които трябва да се пътува, като използвате конферетни или видео връзки, или пък да пътувате в спален вагон вместо да летите.

Спестете хартия, като нагласите принтера на автоматично двустранно отпечатване. Можете и да отпечатвате две страници на един лист, ако са четливи. ЕАОС въведе автоматично двустранно отпечатване, като така намали разходите на хартия с около 17 % в периода от 2004 до 2005 г.

Намалете отоплението! Уютната стайна температура е 19 °C, но 15 °C е идеална за спалнята, тъй като ще ви помогне да спите по-добре. Не забравяйте да изключите отоплението, когато заминавате на почивка!

За да пестите от електроенергията у дома увеличете ефективността на радиаторите, като поставите рефлекторни панели или листове алуминиево фолио зад тях. Така отразената топлина ще се върне обратно в стаята.

Не поставяйте хладилника или фризера близо до топлинен източник като печка или радиатор, или дори до южен прозорец, тъй като това ще увеличи консумацията на електроенергия.

Ако имате стар хладилник или фризер, размразявайте ги поне веднъж на всеки шест месеца. Още по-добре е да ги замените с нови модели с автоматично размразяване, които обикновено са два пъти по-енергоспестяващи.

Намалете термостата на топлата вода , не е нужно да е нагласен на повече от 60 ºC. Това важи и за котлето за парното отопление. Не забравяйте, че 70 % от електроенергията, използвана от домакинствата в ЕС, се изразходва за отопление на домовете, а други 14 % – за загряване на вода.

Не забравяйте да загасите лампите. Загасването на пет лампи в коридорите и стаите на къщата, когато не ви трябват, може да ви спести около 60 евро на година! Това ще предотврати отделянето на около 400 кг въглероден диоксид годишно.

Изключвайте зареждащото устройство след като заредите мобилния си телефон или лаптоп. Ако го оставите включено, то продължава да консумира енергия.

Опитайте се да се охладите без помощта на климатик. Употребата на климатик може да увеличи сметката ви за електричество с 33 %. Вентилаторите изразходват около една десета от енергията, необходима на климатика. Сенниците, щорите, жалузите и хладината на нощта нямат нужда от електрическа енергия.

Ако е възможно, сменете доставчика си на електроенергия. Изберете такъв доставчик, който предлага енергията, част от която е произведена от възобновяеми източници. Така ще изпратите и вярното послание на електроенергийните компании.

Слагайте капак на тенджерите, когато готвите. Можете да спестите една четвърт от електроенергията, необходима за приготвянето на ястието. Тенджерите под налягане и съдовете за готвене на пара са още по-добри – те могат да спестят около 70 %!

Отпадъците могат да произвеждат светлина, електричество, топлина и дори работни места! Не забравяйте да рециклирате това, което повече не ви трябва.

Движете се, карайте колело, ходете пеша или използвайте обществения транспорт! Ще подобрите здравето си и по-малко ще въздействате върху околната среда. Запомнете: на всеки литър гориво, изразходено от двигателя на колата, в атмосферата се отделят повече от 2,5 килограма въглероден диоксид.

Карате сам до работата си? Пътуването заедно с колеги ще намали въздействието ви върху околната среда, ще ви спести средства, а и ще имате компания по пътя. Разберете кои от колегите ви живеят наблизо и се редувайте да карате до работата ви.

Ще купувате нова кола? Защо не си купите ново поколение кола? Хибридният автомобил изразходва от 20 % до 30 % по-малко гориво и произвежда много по-малко въглероден диоксид от класическите коли. Защо тогава да не замърсявате по-малко и да спестите пари в същото време?

През студените зимни дни не загрявайте двигателя на колата на празен ход. Безопасно е да потеглите със студен двигател, като така ще спестите и гориво.

Заминавате за края на седмицата със семейството си? За да избегнете задръстванията и свързания с тях стрес, да не говорим за замърсяването, защо не помислите за друг начин на придвижване? В последна сметка, влаковете са по-удобни!

Европейска агенция за околна среда