РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Празници на природата през юни
01/06/2010

5 юни е обявен за Световен ден на околната среда. Отбелязването на този ден е едно от основните средства, чрез които ООН стимулира осведомеността за околната среда по цял свят и засилва политическото внимание и действие. Специалният ден, в който се отбелязва този празник цели да предизвика интерес към природата в световен мащаб и да се набележат  активни дейности, които да спомогнат съхраняването й. Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по- малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата.

С обединителния призив:„Една Планета, едно бъдеще– да съхраним биоразнообразието” Програмата на Обединените нации за околна среда Ви кани да станете съпричастни към отбелязването на най-големия световен ден за позитивни действия, свързани с околната среда! Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да стане „зелен” и да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения – от децата в училище до населението на дадена община и от всеки отделен човек до многонационалните корпорации.

Световният ден на околната среда 2010 г. е посветен на неотложната нужда от по- добро управление на световното биоразнообразие и екосистеми. Въпреки обнадеждаващите резултати от направеното по света, видовете продължават да изчезват с най- високото темпо, познато досега и това все повече се свързва с човешката дейност. Неслучайно 2010 г. е обявена за Международната година на биоразнообразието. През 2010 г. стремежът е хората да бъдат мобилизирани за дейности с широк обсег за запазване и популяризиране на биологичното разнообразие – засаждане на дръвчета в училища, почистване на зелените площи в общините, пътувания за наблюдения на птици, изложби, национални зелени кампании и много други.

Как да се включите? Вие можете да организирате почистване на квартала, да призовете съседите да престанат да използват найлонови торбички, да засадите дърво, а още по-добре – да организирате и колегите или съучениците си в това начинание, да ходите до работа или училище пеша, да стартирате кампания за рециклиране … възможностите са безкрайни. Присъединете се към Световния ден на околната среда 2010 г., обвържете Вашата загриженост за планетата с всекидневни действия за нейното съхранение!

Всяка година на 17 юни- Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, световната общност напомня на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Че има наистина спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието. Съчетанието от обилни валежи и суши може да доведе до влошаване на почвите и след това до превръщане на цели райони в пустини. Едва 11 на сто от повърхността на планетата е смятана за обработваема земя, а тя трябва да изхрани 6,2 милиарда души, с перспектива те да станат 8,2 милиарда през 2020 г. „Европейските граждани ги очаква недостиг на вода, ако не спрат да изразходват този ресурс безразборно“, предупреди Европейският съюз в доклад.

27 юни е Световен ден на риболова.  Отбелязва се от 1985 година, по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984. 

РИОСВ- Хасково кани всички заинтересовани да се включат със свои инициативи в отбелязването на световните дни на околната среда, на борбата със сушата и на риболова през месец юни!