РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

събота, 23.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Празници на природата през юни
01/06/2010

5 юни е обявен за Световен ден на околната среда. Отбелязването на този ден е едно от основните средства, чрез които ООН стимулира осведомеността за околната среда по цял свят и засилва политическото внимание и действие. Специалният ден, в който се отбелязва този празник цели да предизвика интерес към природата в световен мащаб и да се набележат  активни дейности, които да спомогнат съхраняването й. Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по- малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата.

С обединителния призив:„Една Планета, едно бъдеще– да съхраним биоразнообразието” Програмата на Обединените нации за околна среда Ви кани да станете съпричастни към отбелязването на най-големия световен ден за позитивни действия, свързани с околната среда! Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да стане „зелен” и да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения – от децата в училище до населението на дадена община и от всеки отделен човек до многонационалните корпорации.

Световният ден на околната среда 2010 г. е посветен на неотложната нужда от по- добро управление на световното биоразнообразие и екосистеми. Въпреки обнадеждаващите резултати от направеното по света, видовете продължават да изчезват с най- високото темпо, познато досега и това все повече се свързва с човешката дейност. Неслучайно 2010 г. е обявена за Международната година на биоразнообразието. През 2010 г. стремежът е хората да бъдат мобилизирани за дейности с широк обсег за запазване и популяризиране на биологичното разнообразие – засаждане на дръвчета в училища, почистване на зелените площи в общините, пътувания за наблюдения на птици, изложби, национални зелени кампании и много други.

Как да се включите? Вие можете да организирате почистване на квартала, да призовете съседите да престанат да използват найлонови торбички, да засадите дърво, а още по-добре – да организирате и колегите или съучениците си в това начинание, да ходите до работа или училище пеша, да стартирате кампания за рециклиране … възможностите са безкрайни. Присъединете се към Световния ден на околната среда 2010 г., обвържете Вашата загриженост за планетата с всекидневни действия за нейното съхранение!

Всяка година на 17 юни- Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, световната общност напомня на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Че има наистина спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието. Съчетанието от обилни валежи и суши може да доведе до влошаване на почвите и след това до превръщане на цели райони в пустини. Едва 11 на сто от повърхността на планетата е смятана за обработваема земя, а тя трябва да изхрани 6,2 милиарда души, с перспектива те да станат 8,2 милиарда през 2020 г. „Европейските граждани ги очаква недостиг на вода, ако не спрат да изразходват този ресурс безразборно“, предупреди Европейският съюз в доклад.

27 юни е Световен ден на риболова.  Отбелязва се от 1985 година, по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984. 

РИОСВ- Хасково кани всички заинтересовани да се включат със свои инициативи в отбелязването на световните дни на околната среда, на борбата със сушата и на риболова през месец юни!