РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 21.09.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 септември (3)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Екоинициативи през май за по- чиста природа
20/05/2010

logo

Природолюбители от Хасково  отбелязват  Международния  ден на биологичното разнообразие

     След поканата на РИОСВ- Хасково към обществеността за включване със свои организирани и индивидуални инициативи по повод отбелязването на 22 май- Междунороден ден на биологичното разнообразие се отзоваха малки и големи хасковлии с разнообразни природозащитни прояви. Концерти, излети и разходки сред природата, засаждане на дръвчета и цветя, изложби, открити уроци и викторини на екологични теми са част от организираните екоинициативи.

     Изключително богат откъм инициативи е празничният екокалендар през месеца на децата от Детска градина № 3 „Зорница- гр. Хасково. На 17 май възпитаниците на детското заведение изнесоха образователен концерт „Земята- наш дом". Малките артисти успешно се превъплатиха в ролите на различни растения и животни и чрез езика на словото и танците призоваха обществеността за по- чиста природа. Зрители на събитието бяха техни връсници и приятели.  Концертът е част от проявите, посветени на Деня на биологичното разнообразие и на Международната инициатива "Засади дърво".  Инициативата е с подкрепата на РИОСВ- Хасково,  представители на екоинспекцията подариха  образователни книжки с екологична насоченост и  разказаха на децата за смисъла и важността от опазване на природата и личната отговорност на всеки жител на планетата.  В края на седмицата малките природозащитници ще засадят дръвчета в двора на ДГ, а на 27 май планират още един концерт под надслов „Красотата на Земята и децата”.  Децата са организирали и  изложба посветена на опазването на околната среда. Градината целогодишно работи и по мини  проект „Екологична култура на децата в предучилищна възраст”.

      

   По програма за екологично възпитание работи и ДГ №11 „Елхица”- гр.Хасково.  Денят и годината на биологичното разнообразие, децата отбелязаха със засаждане на дърво в двора на детската градина, поредица от тематични занимания посветени на опазването на околната среда, събирането и съхраняването на билки и др.

   Деца и родители от Национален форум „Моето дете” планират разходки сред природата и тематични  срещи посветени на екологичното възпитание от ранна детска възраст. 

   Целта на подобни инициативи с деца от предучилищна възраст  е да се засили детския интерес към природните богатства, да се възпита  емоционална отзивчивост към растителния и животински свят,  да се постави началото на  екосъобразно поведение, да се посочат пътищата за общуване на човека с природата и необходимостта да се опази красотата и живота в природата, от което зависи  здравето на планетата  и здравето на децата ни! 

   Четвъртокласници от ОУ „Ив. Рилски” и тази година по повод природните празници през април и май спазиха традицията си по засаждане на дърво в двора на училището, планират и организирана разходка в парк „Кенана” 

   В природния календар на месеца със своя инициатива се включиха и служители от Каменица АД. Акцията за облагородяването на Дома за възрастни хора в парк Кенана в града е  част от програмата за корпоративна социална отговорност „Моят град– Моят дом”. В инициативата участваха служители и представители на висшия мениджърски състав от Пивоварна Астика и централния офис на Каменица АД в гр. София. Те обезпечиха и подготвиха почвата за засаждането  на 150 саксии с цветя, за да създадат по- голям уют и комфорт на възрастните хора от дома. Почистването на двора на Дома и района около него и прекопаването на градинката също бяха част от програмата на инициативата. Компанията традиционно  организира различни инициативи, свързани с подобряването на средата в градовете в които тя оперира– Хасково и Пловдив.

    Тези и други екопрояви са част от националната кампания за отбелязване на Международния ден на биологичното разнообразие- 22 май и Международната година на биологичното разнообразие- 2010.  Хора от цял свят под мотото ”Биологичното разнообразие е живот,  биологичното разнообразие е нашия живот” ще се обединят чрез различни инициативи, свързани с опознаването и опазването на околната среда.  Предвидени  са  различни инициативи, организирани  в много страни по света, в това число и в България.

   Учените предупреждават, че от 1970 година насам броят на дивите животни, обитаващи сушата е намалял с 25 %, на морските животни с 28%, а обитателите на реките са намалели с 29%.  Това значи, че всяка година хората унищожават по 1% от фауната на земята. Силна тревога у еколозите буди и обезлесяването на планетата, тъй като то води до изчезване на цели видове от една страна, от друга - до увеличаване на на емисиите на въглероден диоксид с 20% - повече отколкото е замърсяването от транспорта, според учените. Екоспециалисти алармират, че през следващите 30 години промените в климата ще застрашат сериозно биоразнообразието на планетата.

   За да насочи вниманието към важността за човечеството от  опазването на екосистемите и на биоразнообразието, ООН обяви 22 май за Международен ден на биоразнообразието.  В много страни на този ден учени и приятели на околната среда ще излязат сред природата, за да я разгледат отблизо и да опознаят богатството на видовете в своя район.