РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

неделя, 19.05.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Екоинициативи през май за по- чиста природа
20/05/2010

logo

Природолюбители от Хасково  отбелязват  Международния  ден на биологичното разнообразие

     След поканата на РИОСВ- Хасково към обществеността за включване със свои организирани и индивидуални инициативи по повод отбелязването на 22 май- Междунороден ден на биологичното разнообразие се отзоваха малки и големи хасковлии с разнообразни природозащитни прояви. Концерти, излети и разходки сред природата, засаждане на дръвчета и цветя, изложби, открити уроци и викторини на екологични теми са част от организираните екоинициативи.

     Изключително богат откъм инициативи е празничният екокалендар през месеца на децата от Детска градина № 3 „Зорница- гр. Хасково. На 17 май възпитаниците на детското заведение изнесоха образователен концерт „Земята- наш дом". Малките артисти успешно се превъплатиха в ролите на различни растения и животни и чрез езика на словото и танците призоваха обществеността за по- чиста природа. Зрители на събитието бяха техни връсници и приятели.  Концертът е част от проявите, посветени на Деня на биологичното разнообразие и на Международната инициатива "Засади дърво".  Инициативата е с подкрепата на РИОСВ- Хасково,  представители на екоинспекцията подариха  образователни книжки с екологична насоченост и  разказаха на децата за смисъла и важността от опазване на природата и личната отговорност на всеки жител на планетата.  В края на седмицата малките природозащитници ще засадят дръвчета в двора на ДГ, а на 27 май планират още един концерт под надслов „Красотата на Земята и децата”.  Децата са организирали и  изложба посветена на опазването на околната среда. Градината целогодишно работи и по мини  проект „Екологична култура на децата в предучилищна възраст”.

      

   По програма за екологично възпитание работи и ДГ №11 „Елхица”- гр.Хасково.  Денят и годината на биологичното разнообразие, децата отбелязаха със засаждане на дърво в двора на детската градина, поредица от тематични занимания посветени на опазването на околната среда, събирането и съхраняването на билки и др.

   Деца и родители от Национален форум „Моето дете” планират разходки сред природата и тематични  срещи посветени на екологичното възпитание от ранна детска възраст. 

   Целта на подобни инициативи с деца от предучилищна възраст  е да се засили детския интерес към природните богатства, да се възпита  емоционална отзивчивост към растителния и животински свят,  да се постави началото на  екосъобразно поведение, да се посочат пътищата за общуване на човека с природата и необходимостта да се опази красотата и живота в природата, от което зависи  здравето на планетата  и здравето на децата ни! 

   Четвъртокласници от ОУ „Ив. Рилски” и тази година по повод природните празници през април и май спазиха традицията си по засаждане на дърво в двора на училището, планират и организирана разходка в парк „Кенана” 

   В природния календар на месеца със своя инициатива се включиха и служители от Каменица АД. Акцията за облагородяването на Дома за възрастни хора в парк Кенана в града е  част от програмата за корпоративна социална отговорност „Моят град– Моят дом”. В инициативата участваха служители и представители на висшия мениджърски състав от Пивоварна Астика и централния офис на Каменица АД в гр. София. Те обезпечиха и подготвиха почвата за засаждането  на 150 саксии с цветя, за да създадат по- голям уют и комфорт на възрастните хора от дома. Почистването на двора на Дома и района около него и прекопаването на градинката също бяха част от програмата на инициативата. Компанията традиционно  организира различни инициативи, свързани с подобряването на средата в градовете в които тя оперира– Хасково и Пловдив.

    Тези и други екопрояви са част от националната кампания за отбелязване на Международния ден на биологичното разнообразие- 22 май и Международната година на биологичното разнообразие- 2010.  Хора от цял свят под мотото ”Биологичното разнообразие е живот,  биологичното разнообразие е нашия живот” ще се обединят чрез различни инициативи, свързани с опознаването и опазването на околната среда.  Предвидени  са  различни инициативи, организирани  в много страни по света, в това число и в България.

   Учените предупреждават, че от 1970 година насам броят на дивите животни, обитаващи сушата е намалял с 25 %, на морските животни с 28%, а обитателите на реките са намалели с 29%.  Това значи, че всяка година хората унищожават по 1% от фауната на земята. Силна тревога у еколозите буди и обезлесяването на планетата, тъй като то води до изчезване на цели видове от една страна, от друга - до увеличаване на на емисиите на въглероден диоксид с 20% - повече отколкото е замърсяването от транспорта, според учените. Екоспециалисти алармират, че през следващите 30 години промените в климата ще застрашат сериозно биоразнообразието на планетата.

   За да насочи вниманието към важността за човечеството от  опазването на екосистемите и на биоразнообразието, ООН обяви 22 май за Международен ден на биоразнообразието.  В много страни на този ден учени и приятели на околната среда ще излязат сред природата, за да я разгледат отблизо и да опознаят богатството на видовете в своя район.