РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

събота, 23.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Международен ден на Земята- 22 април
Да възстановим Земята!
20/04/2021

 

Темата на Деня на Земята- 22 април 2021г. е „Да възстановим Земята“. Поставя се фокус върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция- тя е необходимост, за да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света. Днес ви каним да станете част от отбелязването на Деня на Земята и да помогнете за по-нататъшни действия по климата по целия свят.

Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?
За отбелязване Деня на Замята, в световен мащаб тази година са организирани 4 кампании:

Проектът Canopy (The Canopy Project)- $ 1 = 1 дърво:  Проектът Canopy си партнира с групи по целия свят, за да гарантира, че вашето дарение устойчиво засажда дървета за по-зелено бъдеще за всички. Залесяването спомага за улавянето на въглерод, охлаждането на пренагретите места, благоприятства селското стопанство, подпомага опрашителите, намалява риска от предаване на болести и стимулира местните икономики.

Храна и околна среда: Хранителният отпечатък измерва въздействията върху околната среда, свързани с отглеждането, производството, транспортирането и съхранението на храна- от консумираните природни ресурси, през замърсяването, до отделените парникови газове. Научете как да намалите своя отпечатък и да помогнете на другите да го направят. Нека да възприемем най- добрите нови техники и практики за подпомагане на фермерите, обновяване на земята им и улавяне на въглерода чрез регенеративно земеделие и устойчиви хранителни практики.

Голямото глобално почистване: Проблемът ни със замърсяването излиза извън контрол и околната среда страда заради него. Откритите сметища отделят опасни парникови газове, отпадъци и замърсители, които навлизат в океаните и сладководните басейни. Микро пластмасата навлиза в храната ни и във въздуха, който дишаме. Присъединете се към инициативата, за да помогнете да спрем замърсяването!

Климатична грамотност: Преди петдесет години първият Ден на Земята дава началото на екологична революция. В момента разпалваме образователна революция, за да спасим планетата. Ние гарантираме, че учениците по целия свят се възползват от висококачествено образование, за да се превърнат в информирани и ангажирани с околната среда млади хора.
В комбинация с гражданското образование, климатичната и екологична грамотност ще създадат работни места, ще изградят зелен потребителски пазар и ще позволят на гражданите да се ангажират с възстановяването на Земята.

Предложени са 51 мерки за Деня на Земята, като част от тях са:

- Подкрепете голямото глобално почистване, като съберете отпадъците около Вас, докато се наслаждавате на дейностите си на открито.
- Споделете Вашата история или историята на Вашата общност и полаганите усилия за опазване на околната среда.
- Спрете обезлесяването, като подкрепите компании, които играят активна роля срещу него. И този ден на Земята помислете за дарение в проекта Canopy, където всеки долар засажда дърво. Можете да бъдете част от идеята и ако самите вие засадите дърво.
- Замърсяването с пластмаса е един от най-важните екологични проблеми, с които се сблъскваме днес. Изчислете вашето лично потребление на пластмаса, за да се освободите от пластмасите за еднократна употреба!
- Индивидуалните и малки групови почиствания могат да имат голямо положително въздействие върху общността. За да направим промяна в световен мащаб, трябва да предприемем локални действия. Организирайте почистване на местно ниво.
- Ограничете ползването на пластмасови торбички за еднократна употреба като ги замените с чанти за пазаруване за многократна употреба.
- В борбата срещу замърсяването с пластмаса, спазвайте трите принципа: намаляване употребата на пластмаса, повторна употреба и рециклиране.
- Неформалното образование играе важна роля в предоставянето на общността на знания, необходими са постигане на по-чисто и сигурно бъдеще. Организирайте неформална среща с лекции и дискусии с представители на общността, с цел запознаване с екологични проблеми и предприемане на конкретни действия. 
- Компостирайте хранителните остатъци!
- Купувайте органична храна, за да предпазите тялото си и околната среда от токсични пестициди.
- Купувайте храна от местни производители – директно от фермата или от пазара.
- Направете си собствена органична градина.
- Използвайте бутилка за вода за многократна употреба.
- Избягвайте пластмасови предмети за еднократна употреба и по възможност купувайте продукти от стъкло или хартия.
- Практикувайте устойчива мода! Дарете старите си дрехи и стоки за дома, вместо да ги изхвърляте.
- Винаги четете етикетите! Използвайте екологични, нетоксични почистващи продукти, за да избегнете попадането на токсични химикали в канализацията!
- Пестете електричеството и винаги изключвайте осветлението, когато излизате.

Международният ден на Земята се обелязва за първи път в САЩ през 1970 г. с цел да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда. По традиция от тогава на 22 април хората от всички континенти се обединяват в името на една обща цел- търсене на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда.

За допълнителна информация: https://www.earthday.org

РИОСВ Хасково кани всички училища, детски градини, екоклубове и природолюбители, да се присъединят с подходящи образователни екоинициативи за отбелязване на Деня на Земята: почистване на малки терени, засаждане на цветя и дръвчета, изработване на великденска украса от домакински отпадъчни материали (пластмаса, найлон, стъкло, хартия, метал и др.) Своите инициативи може да споделите с нас чрез кратък текст и снимки (от 15 до 30.04) на е-поща: [email protected], за да ги публикуваме на нашата Фейсбук страница, като най-активните ще отличим с грамоти за принос в опазването на Земята.