РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 17.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Международен ден на Земята- 22 април
Да възстановим Земята!
20/04/2021

 

Темата на Деня на Земята- 22 април 2021г. е „Да възстановим Земята“. Поставя се фокус върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция- тя е необходимост, за да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света. Днес ви каним да станете част от отбелязването на Деня на Земята и да помогнете за по-нататъшни действия по климата по целия свят.

Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?
За отбелязване Деня на Замята, в световен мащаб тази година са организирани 4 кампании:

Проектът Canopy (The Canopy Project)- $ 1 = 1 дърво:  Проектът Canopy си партнира с групи по целия свят, за да гарантира, че вашето дарение устойчиво засажда дървета за по-зелено бъдеще за всички. Залесяването спомага за улавянето на въглерод, охлаждането на пренагретите места, благоприятства селското стопанство, подпомага опрашителите, намалява риска от предаване на болести и стимулира местните икономики.

Храна и околна среда: Хранителният отпечатък измерва въздействията върху околната среда, свързани с отглеждането, производството, транспортирането и съхранението на храна- от консумираните природни ресурси, през замърсяването, до отделените парникови газове. Научете как да намалите своя отпечатък и да помогнете на другите да го направят. Нека да възприемем най- добрите нови техники и практики за подпомагане на фермерите, обновяване на земята им и улавяне на въглерода чрез регенеративно земеделие и устойчиви хранителни практики.

Голямото глобално почистване: Проблемът ни със замърсяването излиза извън контрол и околната среда страда заради него. Откритите сметища отделят опасни парникови газове, отпадъци и замърсители, които навлизат в океаните и сладководните басейни. Микро пластмасата навлиза в храната ни и във въздуха, който дишаме. Присъединете се към инициативата, за да помогнете да спрем замърсяването!

Климатична грамотност: Преди петдесет години първият Ден на Земята дава началото на екологична революция. В момента разпалваме образователна революция, за да спасим планетата. Ние гарантираме, че учениците по целия свят се възползват от висококачествено образование, за да се превърнат в информирани и ангажирани с околната среда млади хора.
В комбинация с гражданското образование, климатичната и екологична грамотност ще създадат работни места, ще изградят зелен потребителски пазар и ще позволят на гражданите да се ангажират с възстановяването на Земята.

Предложени са 51 мерки за Деня на Земята, като част от тях са:

- Подкрепете голямото глобално почистване, като съберете отпадъците около Вас, докато се наслаждавате на дейностите си на открито.
- Споделете Вашата история или историята на Вашата общност и полаганите усилия за опазване на околната среда.
- Спрете обезлесяването, като подкрепите компании, които играят активна роля срещу него. И този ден на Земята помислете за дарение в проекта Canopy, където всеки долар засажда дърво. Можете да бъдете част от идеята и ако самите вие засадите дърво.
- Замърсяването с пластмаса е един от най-важните екологични проблеми, с които се сблъскваме днес. Изчислете вашето лично потребление на пластмаса, за да се освободите от пластмасите за еднократна употреба!
- Индивидуалните и малки групови почиствания могат да имат голямо положително въздействие върху общността. За да направим промяна в световен мащаб, трябва да предприемем локални действия. Организирайте почистване на местно ниво.
- Ограничете ползването на пластмасови торбички за еднократна употреба като ги замените с чанти за пазаруване за многократна употреба.
- В борбата срещу замърсяването с пластмаса, спазвайте трите принципа: намаляване употребата на пластмаса, повторна употреба и рециклиране.
- Неформалното образование играе важна роля в предоставянето на общността на знания, необходими са постигане на по-чисто и сигурно бъдеще. Организирайте неформална среща с лекции и дискусии с представители на общността, с цел запознаване с екологични проблеми и предприемане на конкретни действия. 
- Компостирайте хранителните остатъци!
- Купувайте органична храна, за да предпазите тялото си и околната среда от токсични пестициди.
- Купувайте храна от местни производители – директно от фермата или от пазара.
- Направете си собствена органична градина.
- Използвайте бутилка за вода за многократна употреба.
- Избягвайте пластмасови предмети за еднократна употреба и по възможност купувайте продукти от стъкло или хартия.
- Практикувайте устойчива мода! Дарете старите си дрехи и стоки за дома, вместо да ги изхвърляте.
- Винаги четете етикетите! Използвайте екологични, нетоксични почистващи продукти, за да избегнете попадането на токсични химикали в канализацията!
- Пестете електричеството и винаги изключвайте осветлението, когато излизате.

Международният ден на Земята се обелязва за първи път в САЩ през 1970 г. с цел да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда. По традиция от тогава на 22 април хората от всички континенти се обединяват в името на една обща цел- търсене на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда.

За допълнителна информация: https://www.earthday.org

РИОСВ Хасково кани всички училища, детски градини, екоклубове и природолюбители, да се присъединят с подходящи образователни екоинициативи за отбелязване на Деня на Земята: почистване на малки терени, засаждане на цветя и дръвчета, изработване на великденска украса от домакински отпадъчни материали (пластмаса, найлон, стъкло, хартия, метал и др.) Своите инициативи може да споделите с нас чрез кратък текст и снимки (от 15 до 30.04) на е-поща: [email protected], за да ги публикуваме на нашата Фейсбук страница, като най-активните ще отличим с грамоти за принос в опазването на Земята.