РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 18.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Международен ден на Земята- 22 април
Отбелязваме Деня на Земята с кампания в защита на биологичните видове
15/04/2019

 

Международният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Темата на Деня на Земята през 2019г. е "Защитете биологичните видове", а мотото на кампанията "В природата нищо не съществува само" акцентира, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота.

Нашата планета има в дар от природата милионите биологични видове, които познаваме и обичаме, и много други, които предстои да бъдат открити. За съжаление, хората безвъзвратно нарушават баланса на природата и в резултат на това светът е изправен пред заплаха от изчезване на видове, съизмерима със загубата на динозаврите преди повече от 60 милиона години. Но за разлика от съдбата на динозаврите, бързото изчезване на видове в днешния свят е резултат от човешката дейност.

Безпрецедентното глобално унищожение и бързото намаляване на популациите на растения и диви животни са пряко предизвикани от натиска на човешката дейност: изменение на климата, обезлесяване, загуба на местообитания, бракониерство, неустойчиво земеделие, замърсяване с пестициди са само част от причините, които могат да бъдат назовани. Влиянието на тези действия се простира още по-далеч.Бозайници, птици, влечуги, земноводни, насекоми и паякообразни, риби, ракообразни, корали и други животни и растения значително са намалели. Човешката цивилизация има отрицателно въздействие върху повечето биологични видове, а всеки от тях има незаменима стойност и уникална роля в сложната мрежа на живота.

Унищожаването на местообитанията, експлоатацията на природни ресурси и изменението на климата водят до загуба на половината диви животни в света: популацията на насекомите застрашително намалява и това е много тревожно, защото 80% от дивите растения разчитат на пчели и други насекоми за опрашване, а 60% от видовете птици разчитат на насекоми за храна; близо 60% от световните 504 вида примати са застрашени от изчезване, а повече от 650 000 морски бозайници годишно биват уловени или сериозно наранени от риболовни съоръжения. Ако не действаме сега, изчезването на видовете може да бъде най-трайното наследство на човечеството. Учените изчисляват, че ако се запазят сегашните темпове, в световен мащаб ще изчезват между 1 и 5 вида годишно, а много видове ще изчезнат, преди дори да научим за тях или за ползите, които те носят за планетата.

Добрата новина е, че тези темпове на изчезване все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена, ако действаме сега и работим заедно, за да изградим едно общо глобално движение на поддръжници– потребители, педагози, религиозни лидери и учени, които да изискат незабавни действия в защита на биологичното разнообразие в световен мащаб.

Информационната мрежа за Деня на Земята приканва хората да се присъединят към кампанията за защита на биологичните видове, чиито цели са:
• Обучение и повишаване на осведомеността за ускоряващия се темп на изчезване на милиони видове и причините и последствията от това явление.
• Намиране на политически решения за защита на видове и техните местообитания.
• Създаване на дейно глобално движение, което обхваща грижа за природата и нейните ценности.
• Насърчаване на индивидуални действия като избор на хранителен режим и спиране на употребата на пестициди и хербициди.

РИОСВ- Хасково кани всички училища, детски градини, екоклубове, общини и природолюбители от Хасково, Кърджали и региона да се включат с подходящи  инициативи в отбелязването на Деня на Земята! Своите инициативи с текст и снимки, могат да споделят във Фейсбук страницата за информационно- образователни дейности на РИОСВ- Хасково „Приятели на природата“  или на е-поща: [email protected] до 22 април вкл.

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993г.