РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

неделя, 19.05.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Хасково и Ивайловград ще отбележат Европейската седмица на мобилността с велопоходи
16/09/2018

 

Община Ивайловград и РИОСВ– Хасково организират по повод Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) веломаратон на 21 септември. Стартът е в 18 часа от сградата на Общината до кръговото движение преди входа на града. Голямата награда градски велосипед е осигурен от община Ивайловград, а подгласниците на победителя ще получат грамоти и награди от Регионалната екоинспекция. Желаещите да се запишат за участие в маратона, могат да го направят на тел. 03661/6090 и e-mail адрес: [email protected].

Туристическият информационен център в Ивайловград безплатно ще предоставя на желаещите ползването на велосипеди по време на Европейската седмица на мобилността.  На 16 и 22 септември временно ще бъде затворена и превърната в пешеходна зона ул. „България“ в участъка от кръстовището до паметника на Ивайло. Символични награди са предвидени за забавните игри на открито, които ще се проведат на градския стадион „Раковски“ на 20.09. Между детските градини в общината ще се проведе конкурс за рисунка на тема „В моя град с колело“, а в СУ „Хр.Ботев“ ще има открит урок на тема „Безопасно движение при устойчивите начини на придвижване“с участието на представител от РУ „Полиция“. Служителите от общинската администрация по един ден ще се придвижат пеша до работните си места между 17 и 21.09.

ОП „Младежки център“ и Общината в Хасково, с подкрепата на РИОСВ ще организират велопоход с игри на открито в парк „Кенана“, който ще се състои на 19.09 от 17,00 ч. На участниците в инициативата ще бъдат раздадени малки награди, осигурени от Регионалната екоинспекция.

В навечерието на ЕСМ, служителите от РИОСВ– Хасково ще организират поход с почистване на защитени територии в района на вр. Аида край Хасковски минерални бани на 15.09. А учителите и учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ в областния град на 21 септември ще се придвижат до гимназията без лични МПС. 

През Седмицата на мобилността Община Свиленград ще организира инициативата „С колело до местоработата“, велопоход по велоалеята до Средновековната крепост при с. Мезек– за ученици и поход на общинската администрация до връх Шейновец, а тазгодишният традиционен панаир в града ще бъде открит без автомобили. С поредица от образователни инициативи ще отбележат ЕСМ и учениците от ОУ "Пенчо Славейов"- Димитровград.

По традиция в много училища и детски градини в региона ще бъдат организирани различни инициативи по повод Седмицата на мобилността. Всички участници могат да споделят с кратък текст и снимки своите събития на фейсбук страницата за ивформационно-образователни дейности на РИОСВ– Хасково „Приятели на природата“, на страницата на фейсбук събитието „ЕСМ в Хасково и региона“ или на е-поща: [email protected]

Продължава регистрацията на общини, училища, фирми и НПО за участие в Европейската седмица на мобилността на официалния сайт на кампанията. Повече информация за инициативата, начините за регистрация и участие, указания и материали по темата, вижте: Тук!

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда всяка година в периода 16-22 септември, за да насърчи европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата започна през 2000 г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, популяризиране на идеята за  споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда.