РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

четвъртък, 25.07.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ отбеляза Световния ден на водата с деца от Хасково
22/03/2018

 

По повод Световния ден на водата– 22 март РИОСВ в Хасково проведе открит урок с ученици от Обединените ученически общежития в областния град. На учениците бяха показани тематична презентация, интересни видеа и фотографии за значимостта и опазването на водата и справянето с безводието в различни части на света. Експертът по опазване на водите Стоян Литов изнесе пред младите природолюбители интерсни факти, свързани с тазгодишната тема на кампанията „Отговорът е в природата“ и насочи мисленето им към личен принос в опазването на природния дар. Урокът продължи с беседа и викторина с малки награди.

Ден по-рано, Мариана Йорданова и Дора Ангелова, експерти от Регионалната екоинспекция бяха гости и жури на екопразник– състезание  под надслов „Водата- извор на живот“, който се проведе между подготвителните групи в ДГ №15 „Слънце“ в Хасково. За завидни знания децата от двата отбора „Капчици“ и „Балони“ получиха енциклопедия за природата и грамота. Празникът продължи с песни, танци и стихчета, посветени на природата. Детското заведение проведе поредица от екоинициативи през седмицата съпътсваща екологичния празник, по време на които участваха в тематични занимания с викторини, презентации и филмчета, подредиха изложба, погрижиха се за стайните растения и получиха нови знания за значимостта и опазването на водата по забавен начин.

Екоинспекцията изпрати предварително информационно-образователни материали и покана до училищата и детските градини в региона за отбелязване на Световния ден на водата с подходящи екоинициативи. На много места имаше образователни инициативи по темата. Най-активно с организиране на екопразници, открити уроци, тематични занимания, изложби, познавателни разходки и др. се включиха СУ „Й. Йовков“ от Кърджали, ОУ „Свети Кирил и Методий“ в Димитровград, ДГ „Пролет“ в Харманли, ДГ „Звездица“ от Димитровград и ДГ „Зорница“ в Хасково. Всички получиха грамоти и допълнителни материали– брошури, презентация и анимационен филм по темата. По време на кампанията на фейсбук страницата за информационно-образователни дейности на РИОСВ– Хасково „Приятели на природата“ беше създадено събитие „Световен ден на водата в Хасково и региона“ за обмен на актуална информация по темата.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за  привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.  Тази година темата на Деня на водата е "Отговорът е в природата", като целта е да се насочи вниманието към справяне с предизвикателствата на водата на 21 век, чрез базирани на природата решения.

Снимки: Тук.