РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

събота, 23.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Европейска седмица на мобилността (16-22 септември 2017г.)
Регистрацията за участие в Европейската седмица на мобилността за 2017г. е отворена!
01/09/2017

 

Европейска седмица на мобилността (ЕСМ) 16-22 септември 2017г. ще бъде на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. От местните власти се изисква да организират дейности за своите граждани на базата на тази тема. Постоянните мерки, инициирани през годината, също е добре да подкрепят темата.

Споделеното ползване на автомобили е най-разпространената форма на споделена мобилност. Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Най-доброто от всичко е, че можем да срещнем нови хора и да направим пътуването по-разнообразно. Интелигентните технологии, като мобилни приложения и онлайн платформи, спомагат за повишаване на ефикасността на мобилността, спестяване на пари и подпомагане на околната среда. Новите приложения направиха по-лесно от всякога да управляваме заедно мобилността си.

За участие в инициативата е необходимо да се направи регистрация до 16.09.2017г. на официалния сайт на кампанията http://www.mobilityweek.eu/ Регистрацията е възможна на български език чрез българския сайт на кампанията https://www.mobilityweekbg.com/, който препраща регистрационната форма и съдържа подробни указания и информация за кампанията.

Всеки град може да се включи в инициативата чрез организиране на дейности по всички три критерии или по един от следните:

1. Организиране на седмица с дейности, отчитащи тазгодишната тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“: събития и игри на открито, велопоходи, беседи, лекции и др., насърчаващи обществения транспорт, колоезденето и ходенето.
2. Изпълнение на поне една нова постоянна мярка за осигуряване на разумното придвижване и споделяне на пространството в града: по-широки тротоари, нови ленти за велосипеди и автобуси, нова схема за намаляване на трафика и др. Постоянните мерки мотивират хората да сменят личния си автомобил с екосъобразни начини на придвижване. Тези мерки не е нужно да са скъпи, целта е да се покажем ангажимента на града за устойчива градска мобилност.
3. Организиране на Ден без автомобили (по възможност на 22 септември): необходимо е да се затворят едно или няколко пространства, запазени за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт за един ден.

Само официалните местни власти могат да регистрират града за ЕСМ! Повече информация за трите критерия, включително предложения за тяхното прилагане, може да бъде намерена в Наръчника за 2017г.

След провеждане на ЕСМ, градовете организирали дейности по трите критерия се считат за "Златни участници" и ще могат да кандидатстват за Наградата на ЕСМ. От 22 септември до края на октомври "златните" участници, следва да изпратят подписана Харта и да подадат заявление (формуляр) за участие в церемонията по награждаването. Информация за формата на заявлението ще бъде публикувана на следния е-адрес: http://www.mobilityweek.eu/emw-award Десетте града финалисти ще бъдат определени от избрано от Европейската комисия жури.

Как да се включите и регистрирате за участие в ЕСМ (до 16.09)?
Информация за общини, училища, НПО, фирми, вижте Тук!
Регистрация на общини: Тук.
Регистрация на училища, НПО, фирми и др: Тук.

Полезни връзки, информация и материали за ЕСМ:

Официален сайт на кампанията
Сайт на ЕСМ-2017г. на български език
Дейности
Клип
Флаер
Банер
Харта
Тематични указания
Наръчник за местните власти
ФБ страница на ЕСМ 2017г.
Фейсбук страница „Европейска седмица на мобилността в Хасково и региона"

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска инициатива. Нейната популярност расте с всяка изминала година и е с все по-широка обществена подкрепа. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, популяризиране на идеята за  споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда. България ежегодно се включва в провежданата от Европейската комисия кампания „Европейска седмица на мобилността”, като координатор на национално ниво е МОСВ.

РИОСВ- Хасково кани всички общини, училища, НПО, фирми и граждани да вземат участие в Европейската седмица на мобилността (16-22.09) и Деня без автомобили (22.09)!

Своите инициативи, споделете на е-поща: [email protected], като изпратите информация за планираните от вас събития до 07.09, а текст и снимки от реализираните събития- до 22.09. Най- интересните инициативи ще бъдат споделени във Фейсбук страницата за информационно- образователни дейности на РИОСВ- Хасково "Приятели на природата", а най- активните участници в кампанията ще получат грамоти.