РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 20.10.2021 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2021
 октомври (3)
 септември (5)
 август (2)
 юли (5)
 юни (5)
 май (4)
 април (5)
 март (3)
 февруари (5)
 януари (10)
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ- Хасково отбеляза Деня на Земята с образователни екоинициативи
Ден на Земята в Хасково и региона
22/04/2017


    В навечерието на Международния ден на Земята- 22 април, победителите във фотоконкурса „Красивата природа на моя роден край” тържествено получиха своите грамоти и награди. Конкурсът се организира от РИОСВ- Хасково за седма поредна година. В надпреварата  участваха 78 ученици със 186 творби от Хасково, Димитровград, Кърджали, Харманли, Симеоновград и Свиленград.  По време на награждаването бе показана презентация с творбите и посланията на участниците в конкурса за Деня на Земята .

    Ден преди това, ДГ №22 „Звънче“ в Хасково организира образователна инициатива „Земята- наш дом и наша отговорност“, включваща познавателно отборно състезание между децата от IV подготвителна група и музикална програма с песни, танци и стихотворения посветени на Деня на Земята. Член на журито, оценяващо знанията на децата бе Мариана Йорданова- гл.експерт в РИОСВ- Хасково. За своите знания децата получиха подаръци и грамота за активно отбелязване на Деня на Земята.

    Регионалната лаборатория (РЛ)- Хасково към Изпълнителната агенциа по околната среда (ИАОС) проведе открит урок с екоклубовете към Обединени ученически общежития- Хасково и ОП "Младежки център"- Хасково, съвместно с РИОСВ- Хасково. Това е поредна съвместна инициатива на двата екоклуба с образователна цел. Инж.Д.Дневска- директор и Димка Стоева- гл.експерт  запознаха младите еколози с работата в лабораторията. Пред младите еколози нагледно беше извършен и анализ на водни проби. В края на урока не лисваха въпроси и желание за нови подобни срещи.

    Експерти от Регионалната екоинспекция в Хасково подкрепиха  инициативата „Подай ръка на Земята“ на Туристически информационен център- Хасково и "подписаха споразумение" за Деня на Земята с отпечатък от длан. Този акт представлява символично споразумение, с което си обещаваме, да направим всичко възможно, за да се намали експлоатацията на Земята и нейните природни ресурси. Инициатива цели да информира хората, как да опазят околната среда без да и нанасят допълнителни щети през предстоящия туристически сезон. Две огромни табла с цветни отпечатъци, засвидетлстваха желанието на малки и големи жители на града да живеят в една по-чиста околна среда.

    ДГ №15 „Слънце“- Хасково организира екоспектакъл „Земята- наш дом“ по време на който децата показаха завидни знания за опазването на природата. Децата представиха песни, танци и стихотворения, посветени на Земята и ревю с костюми, изработени от отпадъчни материали. Гост на събитието бе представител от Регионалната екоинспекция, който връчи на децата и техните учители грамота за активно участие в отбелязването на Деня на Земята.

   По време на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) през ноември 2016г. екоклубът към ОП „Младежки център“- Хасково организира акция за събиране на отпадъчна хартия, съвместна инициатива с РИОСВ- Хасково. В навечерието на Деня на Земята- 2017г., със средствата от предадената хартия, младежите от екоклуба закупиха и посадиха дръвче пред сградата на центъра. Събитието продължи с тематична програма и послания за Деня на Земята.


    РИОСВ- Хасково предварително проведе кампания сред училищата и детските градини в региона за организиране на образователни екоинициативи, като изпрати информация и покани за участие в отбелязването на Деня на Земята. Най- активно се включиха ДГ „Пролет“- Харманли, ДГ „Звездица“- Димитровград, ДГ „Слънце“- Хасково, ДГ „Осми март”- Хасково, ДГ „Звънче“-  Хасково, ГПЧЕ- Хасково, ПГССТ- Хасково, ПГЕЕ "Капитан Петко войвода"- Кърджали, СУ „Проф.д-р Асен Златаров”- с. Минерални бани, Спортно училище „Ст.Караджа“- Хасково, ОУ "Св.св.Кирил и Методий"– Димитровград, ОУО- Хасково, ТИЦ- Хасково, Младежки център- Хасково, Община Кърджали и Община Димитровград, които организираха  разнообразни екоинициативи под формата на екопразници и екоспектакли, открити уроци и тематични занимания, изложби, познавателни разходки сред природата, засаждане на дръвчета, зацветяване и озеленяване на терени и др. За целта бе създадено Фейсбук събитие „Ден на Земята в Хасково и региона“ към Фейсбук страницата за информационно- образователни дейности на РИОСВ- Хасково „Приятели на природата“ с фотоалбум, където участниците споделиха над 130 снимки със свои екоинициативи и послания за по-чиста околна среда.

   Мотото на кампанията за Деня на Земята през 2017 г. е „Повишаване на знанията за околната среда и климата“. Международната мрежа за отбелязване на Деня на Земята– 22 април започна глобална кампания за повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата до Деня на Земята през 2020 г. Застъпниците на Международната мрежа са се посветили на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна.

   РИОСВ Хасково благодари на всички участници във фотоконкурса "Красивата природа на моя роден край" и на всички малки и големи природолюбители, които се включиха в отбелязването на Деня на Земята с полезни екоинициативи за по-чиста околна среда!

Резултати от фотоконкурса: Тук.
Снимки:
Фотоконкурс
Клип
Награждаване
Ден на Земята в Хасково и региона