РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

вторник, 28.05.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ- Хасково отбеляза Деня на Земята с образователни екоинициативи
Ден на Земята в Хасково и региона
22/04/2017


    В навечерието на Международния ден на Земята- 22 април, победителите във фотоконкурса „Красивата природа на моя роден край” тържествено получиха своите грамоти и награди. Конкурсът се организира от РИОСВ- Хасково за седма поредна година. В надпреварата  участваха 78 ученици със 186 творби от Хасково, Димитровград, Кърджали, Харманли, Симеоновград и Свиленград.  По време на награждаването бе показана презентация с творбите и посланията на участниците в конкурса за Деня на Земята .

    Ден преди това, ДГ №22 „Звънче“ в Хасково организира образователна инициатива „Земята- наш дом и наша отговорност“, включваща познавателно отборно състезание между децата от IV подготвителна група и музикална програма с песни, танци и стихотворения посветени на Деня на Земята. Член на журито, оценяващо знанията на децата бе Мариана Йорданова- гл.експерт в РИОСВ- Хасково. За своите знания децата получиха подаръци и грамота за активно отбелязване на Деня на Земята.

    Регионалната лаборатория (РЛ)- Хасково към Изпълнителната агенциа по околната среда (ИАОС) проведе открит урок с екоклубовете към Обединени ученически общежития- Хасково и ОП "Младежки център"- Хасково, съвместно с РИОСВ- Хасково. Това е поредна съвместна инициатива на двата екоклуба с образователна цел. Инж.Д.Дневска- директор и Димка Стоева- гл.експерт  запознаха младите еколози с работата в лабораторията. Пред младите еколози нагледно беше извършен и анализ на водни проби. В края на урока не лисваха въпроси и желание за нови подобни срещи.

    Експерти от Регионалната екоинспекция в Хасково подкрепиха  инициативата „Подай ръка на Земята“ на Туристически информационен център- Хасково и "подписаха споразумение" за Деня на Земята с отпечатък от длан. Този акт представлява символично споразумение, с което си обещаваме, да направим всичко възможно, за да се намали експлоатацията на Земята и нейните природни ресурси. Инициатива цели да информира хората, как да опазят околната среда без да и нанасят допълнителни щети през предстоящия туристически сезон. Две огромни табла с цветни отпечатъци, засвидетлстваха желанието на малки и големи жители на града да живеят в една по-чиста околна среда.

    ДГ №15 „Слънце“- Хасково организира екоспектакъл „Земята- наш дом“ по време на който децата показаха завидни знания за опазването на природата. Децата представиха песни, танци и стихотворения, посветени на Земята и ревю с костюми, изработени от отпадъчни материали. Гост на събитието бе представител от Регионалната екоинспекция, който връчи на децата и техните учители грамота за активно участие в отбелязването на Деня на Земята.

   По време на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) през ноември 2016г. екоклубът към ОП „Младежки център“- Хасково организира акция за събиране на отпадъчна хартия, съвместна инициатива с РИОСВ- Хасково. В навечерието на Деня на Земята- 2017г., със средствата от предадената хартия, младежите от екоклуба закупиха и посадиха дръвче пред сградата на центъра. Събитието продължи с тематична програма и послания за Деня на Земята.


    РИОСВ- Хасково предварително проведе кампания сред училищата и детските градини в региона за организиране на образователни екоинициативи, като изпрати информация и покани за участие в отбелязването на Деня на Земята. Най- активно се включиха ДГ „Пролет“- Харманли, ДГ „Звездица“- Димитровград, ДГ „Слънце“- Хасково, ДГ „Осми март”- Хасково, ДГ „Звънче“-  Хасково, ГПЧЕ- Хасково, ПГССТ- Хасково, ПГЕЕ "Капитан Петко войвода"- Кърджали, СУ „Проф.д-р Асен Златаров”- с. Минерални бани, Спортно училище „Ст.Караджа“- Хасково, ОУ "Св.св.Кирил и Методий"– Димитровград, ОУО- Хасково, ТИЦ- Хасково, Младежки център- Хасково, Община Кърджали и Община Димитровград, които организираха  разнообразни екоинициативи под формата на екопразници и екоспектакли, открити уроци и тематични занимания, изложби, познавателни разходки сред природата, засаждане на дръвчета, зацветяване и озеленяване на терени и др. За целта бе създадено Фейсбук събитие „Ден на Земята в Хасково и региона“ към Фейсбук страницата за информационно- образователни дейности на РИОСВ- Хасково „Приятели на природата“ с фотоалбум, където участниците споделиха над 130 снимки със свои екоинициативи и послания за по-чиста околна среда.

   Мотото на кампанията за Деня на Земята през 2017 г. е „Повишаване на знанията за околната среда и климата“. Международната мрежа за отбелязване на Деня на Земята– 22 април започна глобална кампания за повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата до Деня на Земята през 2020 г. Застъпниците на Международната мрежа са се посветили на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна.

   РИОСВ Хасково благодари на всички участници във фотоконкурса "Красивата природа на моя роден край" и на всички малки и големи природолюбители, които се включиха в отбелязването на Деня на Земята с полезни екоинициативи за по-чиста околна среда!

Резултати от фотоконкурса: Тук.
Снимки:
Фотоконкурс
Клип
Награждаване
Ден на Земята в Хасково и региона