РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

неделя, 16.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

РИОСВ- Хасково отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците с инициативи насочени към подрастващите
22/11/2016


С поредица от образователни инициативи училища от общините Хасково, Кърджали, Димитровград, Минерални бани и Ивайловград отбелязват Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО), която тази година се провежда от 19 до 27 ноември. Учениците от СУ "Проф. д-р Асен Златаров"- с. Минерални бани първи се включиха с изложба на тема "Да превърнем скучните отпадъци в интересна  украса", в която показаха своите идеи за изработване на сувенири и предмети за бита от рециклирани материали.

ЦПЛР- Обединени ученически общежития- гр. Хасково, съвместно с РИОСВ- Хасково проведоха открит урок, по време на който беше показана тематична презентация. Дни преди това учениците целенасочено събираха хартиени и пластмасови отпадъци от своето ежедневие с които изработиха предмети за бита, сувенири и коледни играчки. С изработените изделия учениците подредиха изложба, а най-добрите бяха отличени със символични награди, осигурени от Регионалната екоинспекция.

ОП "Mладежки център"- Хасково, организира акция за събиране на хартия, която ще се проведе от 23 до 25 ноември във фоайето на центъра. Със средствата от събраната хартия ще бъдат закупени и засадени борчета в градинката около Младежкия център. Идеята е децата да осъзнаят, че непотребната хартия, може да се превърне в живи дръвчета. Първите 10 участници в инициативата ще получат символични награди от РИОСВ- Хасково, а презентация по темата ще бъде показана на младите еколози от Екоклуба към центъра.

Кръжочниците от екоклуб "Зелени пътеки" към ОУ „Любен Каравелов"- гр. Хасково  стартираха ЕСНО с практическо занимание за рециклиране на хартия при лабораторни условия. Децата планират още инициатива под надслов "Моята помощ за природата", по време на която ще изработят хранилки за птици от пластмасови бутилки, които ще заредят със семена и ще поставят в гората. В помощ на малките природозащитници от екоклуба, РИОСВ- Хасково предостави информационни материали и тематична презентация.

С поредица от образователни инициативи, които ще продължат цяла седмица организират учениците от ОУ„Пенчо Славейков“- Димитровград. Седмицата стартира със среща с еколога на Община Димитровград, с цел разясняване на мерките за борба с отпадъците в общината. Презентация по темата, поставяне на табелки с послания за необходимостта от чистота, изложба и кът на тема „Отпадъци за изкуство“, изработване на макет на училището и на облекла от отпадъчни материали, както и на кошчета за разделно събиране са част от останалите събития, посветени на Седмицата за намаляване на отпадъците.

Открит урок за малки и големи за изработка на сувенири, коледни играчки и предмети за бита от отпадъчни материали организира Община Ивайловград в местното читалище "Пробуда, съвместно с Арт работилницата. Клубът  по екология към СУ "Христо Ботев“ в града ще представят презентация и демонстрация на компостирането, а децата от ОДЗ- Ивайловград- изложба от изработени изделия от рециклирани материали. Ще бъдат раздавани компостери за домашно компостиране на желаещите.

С почистване на терени, изработване на информационни табла и презентации, открити уроци и изложби на предмети изработени от рециклирани материали ще вземат участие в ЕСНО- 2016г. и учениците от ГПЧЕ "Проф.д-р Ас.Златаров", ОУ "Шандор Петьофи" и ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" в Хасково, ОУ"Св.св.Кирил и Методий"- Димитровград, ПГОД "Евридика" – Кърджали и други.

Всички училища, общини и екоклубове приели поканата на РИОСВ- Хасково за организиране на съвместни и самостоятелни екоинициативи по повод Европейската седмица  за намаляване на отпадъците получиха грамоти за участие. Създадена е и специална Фейсбук страница със споделени събития и снимки по време на ЕСНО- 2016г. в Хасково и региона.

Снимки: Тук.