РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

понеделник, 17.06.2024 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 60 16 34
ел. поща: [email protected]

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2022
 2021
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006
 -0001

Световен ден на околната среда- 5 юни
03/06/2016

 

За живота на дивите животни!

 

Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда .Той е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.  Отбелязването на деня  се е превърнало в значима световна  платформа  за въвличане на обществото в над 100 държави към  проблемите за опазване на околната среда. Това е и възможност човечеството да обедини усилия в грижaта си за околната среда.

Тази година, темата на Световния ден на околната среда „За живота на дивите животни!“ е и за нулев толеранс за нелегалната търговия с диви животни. Това мото е призив  за  предприемане на действия за всички видове под заплаха и за опазването им за бъдещите поколения.Това могат да са местни животни и растения или такива на национално и световно ниво, които са в риск от изчезване. Всеки от нас с действията си би могъл да допринесе за опазването на дивата природа. Тя е необходима за всички, нека я съхраним и запазим за бъдещите поколения, за да не научават за нея от четива и илюстрации.

Една от дейностите на МОСВ е свързана с опазване на застрашените видове и противодействие на незаконната търговия с животни. Експертите от министерството проведоха няколко успешни кампании. За период от две години и половина осигуриха подходящи местa за настаняване на 14  кафяви мечки, отглеждани в изключително неблагоприятни условия. След влизането в сила на ограничението да не се използват диви бозайници в цирковете МОСВ, съвместно с две международни  неправителствени организации (Борн Фри и Четири лапи) изпрати последните три циркови големи котки- двата лъва Жора и Блек в резерват в Южна Африка и една тигрица в спасителен център в Германия.

За последните три години около 60 броя папагали жако, предмет на незаконна търговия, бяха задържани. Част от тях вече са в африканската природа. Това стана възможно в сътрудничество с Агенция „Митници“ , Световния тръст за папагали и столичния зоопарк. В момента тече подготовка за  връщане в природата на още 30 папагала жако, конфискувани през февруари 2016 г.  През миналата година, съвместна акция на министерството с унгарските органи по CITES позволи връщането в природата на около 600 костенурки от вида шипоопашата костенурка.

В този ден нека отново се замислим, че незаконните трафиканти на животни и растения, печелят от желанието ни да пренесем част от красотата на природата в дома си .Когато купуваме животни, растения, продукти, трябва да бъдем внимателни и отговорни, да се уверим, че всичко е законно и няма да станем неволни съучастници в унищожаването на  природата.

РИОСВ- Хасково се включи в отбелязването на екологичния празник с открит урок- презентация по темата с ученици от Екоклуба към Младежки център- Хасково.

Официален сайт на Световния ден на околната среда: http://wed2016.com

МОСВ