РИОСВ Хасково

Министерство на околната среда и водите

Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково

сряда, 13.12.2017 г.
Контакти

Адрес: 6300 Хасково,
ул. "Добруджа" 14

тел: 038/ 66 46 08
038/ 60 16 23 - връзки с обществеността
факс: 038/ 60 16 11
ел. поща: info@riosv-hs.org

Банкова сметка

БАНКА: ТБ OББ АД
IBAN: BG44UBBS80023110028210
BIC: UBBS BGSF

Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

Други

 2017
 декември (2)
 ноември (3)
 октомври (2)
 септември (8)
 август (2)
 юли (4)
 юни (7)
 май (9)
 април (8)
 март (6)
 февруари (3)
 януари (7)
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
 2007
 2006

Запазен е броят гнезда на царски орел на територията на РИОСВ
18/03/2011

     РИОСВ- Хасково и БДЗП съвместно извършиха мониторинг- проверка на всички известни гнездови находища на световнозастрашения вид царски орел на територията на регионалната екоинспекция. Проверените 6 гнезда са в района на Сакар планина. В сравнение с миналата година броят на гнездата не е променен. Констатирано е, че само една от двойките все още не е започнала подготовка на гнездото си за размножителния период.

     РИОСВ е дала предписание на Община Свиленград за недопускане на нарушения срещу защитения вид по силата на Закона за биологичното разнообразие.

Царският орел Aquila heliaca е един от най- едрите орли в България. Размерите на тялото варират от 72 до 84 сантиметра, а размаха на крилата е между 180 и 215 сантиметра. За гнездене царският орел предпочита единични високи дървета, растящи отделно или сред ивици растителност покрай реки, в плитки долове, както и групи от дървета в края на гората или близо до поляни, често в непосредствена близост до селища, пътища и обработваеми площи. Гнездото се строи от двете птици и е разположено на дървета на височина най- често от 7 до 26 м от земята. Царският орел е моногамен вид. Двойката е силно привързана към гнездовата територия, като някои от гнездовите находища са заемани от царския орел в продължение на много години. Брачните игри започват февруари и са най- интензивни през март. Мътят и двете птици. Инкубационният период продължава 43 дни. След втората половина на март и началото на април женската снася обикновено 2, рядко 1 или 3 яйца. Малките напускат гнездото след втората половина на юли и началото на август.